Vannrikse
Vannrikse
Vannrikse
Lisens: CC BY SA 3.0

Vannrikse er en fugl i riksefamilien. Den forekommer fåtallig i Norge, og lever i fuktige områder med tett vegetasjon.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rallus aquaticus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Vannriksa har en variert diett. Den spiser hovedsakelig småkryp som mark, igler, krepsdyr, edderkopper og ulike insekter, inkludert deres larver. Den fanger og spiser også små virveldyr som frosk, småfisk, og til og med mus hvis sjansen skulle by seg. Plantekost som skudd, røtter, frø og frukt er også på menyen.

Beskrivelse

Vannriksa er omtrent på størrelse med en gråtrost, veier ca. 100 gram og er rundt 28 centimeter lang. Nebb og ben er lange, mens halen er kort. Nebbet er i hovedsak rødt på voksne fugler. Oversiden er brunsvart spraglet, undersiden er grå, og bakre del er svart med hvite tverrstriper. Hannen og hunnen er i all hovedsak like.

Ungfuglene har en blassere brunvatret drakt, mens dunungene er helt svarte.

I oppflukt og over kortere distanser flyr den med beina hengende ned, og den kan lande i trær hvis den føler seg truet.

Lyder

Den mest karakteristiske lyden er en skriking som minner sterkt om skrik fra smågris, men den har mange andre lyder, blant annet en kort kipp-lyd som den gjentar ved forstyrrelser.

Utbredelse og trekk

Arten er utbredt i det meste av Europa sør for midtre del av Skandinavia og i store deler av Asia helt til Japan. Den finnes også på Island. Der er det en egen underart, hibernans, som ofte overvintrer i nærheten av varme kilder.

I Sør-Norge hekker den fåtallig, enkeltindivider er observert nordover til Troms.

Vannriksa kan være både trekkfugl og standfugl. En del fugler overvintrer langs kysten nord til og med Nordland, og disse er avhengige av åpne grøfter og vannkanter. Resten trekker til Sør- og Sørvest-Europa. Ved flere anledninger har trekkende vannrikser dukket opp på plattformer i Nordsjøen.

Formering

Vannriksa lever en skjult tilværelse i sivområder med tett vegetasjon. Reiret plasseres i tett vegetasjon av sumpplanter. De legger normalt 6–11 egg, men kan unntaksvis ha opp til 16. Eggene ruges av begge kjønn i 19–22 dager.

Ungene er i reiret noen dager etter klekking. Vanligvis legger hunnen hele kullet ferdig før hun starter rugingen, dermed klekkes hele kullet mer eller mindre samtidig. Det hender også at hannen tar vare på de først utklekte ungene mens hunnen ruger resten av kullet ferdig. Ungene blir matet og passet på av begge foreldrene.

Ungene blir flygedyktige ca. 7 uker gamle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

vannrikse
Rallus aquaticus
Tidligere vitenskapelig navn
Rallus aquaticus aquaticus
Artsdatabanken-ID
4112
GBIF-ID
2474831

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg