Østkantutstillingen med Nanna Broch
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 4.0

Østkantutstillingen er en felles betegnelse på en serie utstillinger i Oslo fra 1920- til 1950-årene, og foreningen som sto bak dem. Utstillingene hadde til formål å vise beboerne på østkanten i Oslo hvordan de skulle innrede og utstyre hjemmene sine på en vakker, praktisk og billig måte. Initiativtakeren og drivkraften gjennom mange år var aktivisten og idealisten Nanna Broch (1879–1971), som var Oslo helseråds boliginspektør i 1919–1945.

Den første utstillingen ble åpnet i desember 1923 i foredragssalen i andre etasje i Deichmanske biblioteks filial på Schous plass. Den omfattet blant annet tre møblementer: et spisestuemøblement kjøpt umalt på Youngstorgets basar og deretter gråmalt og utstyrt med blå puter, samt et stue- og et soveromsmøblement kjøpt fra Th. Lunde på Lillehammer. I 1926 arrangerte Nanna Broch nok en utstilling på Schous plass, men først i 1928 fikk Østkantutstillingen en egen bygning på Ankertorget, reist for innsamlede midler på en tomt stilt gratis til rådighet av kommunen. Under andre verdenskrig var Østkantutstillingen stengt, men virksomheten ble tatt opp igjen i 1947 og pågikk til til 1956. I dag benyttes bygningen som barnehage.

Utstillinger

Østkantutstillingen viste hele innredninger av stuer, soveværelser og kjøkken, samt keramikk, tekstiler og moderne kjøkkenutstyr, men også så vel maleriutstillinger som problematiserende utstillinger om helse og boligsak. Utstillingene skiftet flere ganger i året, og hver gang var avisene på plass med positive omtaler.

Blant Østkantutstillingens mest markante utstillinger kan nevnes:

  • «Nye møbler» (1930, etter arkitekt Knut Knutsens tegninger; trolig den første utstilling av funksjonalistisk interiør i Oslo)
  • «Bolig- og helse» (1932, i samarbeid med Folkehelseforeningen)
  • «Flaskeberget» (1936, om alkoholproblemet)
  • «Vann til husmødrene» (1939)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg