Bahrain, Manama

Al Fateh-moskeen i hovedstaden Manama. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

En sjiamuslimsk familie med Bahrains flagg under en demonstrasjon mot statlige myndigheter i hovedstaden Manama 28. desember 2012. Sjiamuslimene utgjør flertallet av befolkningen i Bahrain, men føler seg utsatt for diskriminering. Foto: AFP PHOTO / Mohammed Al-Shaikh

/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Folketallet i Bahrain er i overkant av 1,5 millioner innbyggere (2017), inklusive et flertall gjestearbeidere. Etniske bahrainere utgjør rundt 46 prosent av befolkningen; vel 675 000 innbyggere har bahrainsk statsborgerskap. Borgere fra asiatiske land utgjør en nesten like stor gruppe. Bahrain har det laveste foketallet av statene ved Persiabukta.

Årlig befolkningstilvekst er på 2,2 prosent. Gjennomsnittlig forventet levealder er 82 år for kvinner og 77 år for menn. På grunn av en overvekt av menn blant innflytterne er den samlede kjønnsfordelingen skjev.

Det meste av bosetningen er i den nordlige delen av øya Bahrain og den sørlige delen av Muharraq. Største byer er hovedstaden Manama og Muharraq. Rundt 90 prosent av befolkningen bor i byer.

Religion

Landet er fra 1700-tallet styrt av sjeikedynastiet al-Khalifa i allianse med rike handelsslekter; Al-Khalifa-familien er sunni-muslimer og følger maliki-lovskolen. Eliten for øvrig består dels av sunni-muslimer som kom fra Iran mot slutten av 1800-tallet og som følger shafi'i-skolen, dels av iranske sjia-muslimer som innvandret i samme periode. Disse følger usuli-skolen og opprettholder nære bånd til Iran og iranske og irakske sjia-læresteder og ledere. Enkelte sjia-muslimer følger også akhbari-skolen.

Det antas at muslimer utgjør litt over 70 prosent av den samlede befolkningen, kristne nær 15 prosent og hinduer nær 10 prosent.

Fordelingen av den muslimske befolkningen, mellom sunnier og sjiaer, er uklart og politisk omstridt. Siden 1920-årene har motsetninger mellom sunni- og sjia-grupper blusset opp med jevne mellomrom. Etter den islamske revolusjonen i Iran i 1978–1979 ble situasjonen tilspisset. Dette er på 2000-tallet igjen det mest betente politiske spørsmålet i Bahrain, som også innbefatter anklage om – og frykt for – innblanding fra det sjiittiske nabolandet Iran. Mens kongefamilien er sunni, er flertallet av befolkningen sjiia. Den siste offisielle folketellingen (fra 1941) angir at 53 prosent av muslimene er sjia. Offisielle kilder har oppgitt at det nå er en lite flertall sunnier; andre vurderinger går ut på at sjiaflertallet har økt til et sted mellom 55 og 75 prosent.

Språk

Bahrains offisielle språk er arabisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Martin Paulsen

Det ser ut til å være noe tull med innbyggertallet, her er det oppgitt 718 300 mens det i hovedartikkelen om landet er snakk om 1,3 millioner. Hvis dette skyldes en forskjell mellom statsborgere og ikke-statsborgere så kan det kanskje være lurt å poengtere dette.

svarte Dag Leraand

Takk for påpekningen! Diskrepansen skyldtes vesentlig at denne artikkelen ikke var oppdatert i takt med den andre, men nå er de begge bragt ajour, og her: med den viktige faktoren du etterlyser: statsborgere og innvandrere.Befolkningstall er for en del land usikre, og oppgaver for Bahrain varierer vesentlig fra én kilde til en annen. Nå har vi lagt inn tall offentliggjort av landets offisielle informasjonsbyrå.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg