Faktaboks

Barabbas
Uttale
bˈarabbas
Barabbas
Den franske maleren James Tissots framstilling av Barabbas malt i 1886-1894.

Barabbas er en person i Det nye testamentet som omtales i forbindelse med korsfestelsen av Jesus. Ifølge evangeliene var Barabbas en jødisk opprører som romerne holdt fengslet i Jerusalem. Evangeliene forteller at den romerske landshøvdingen Pontius Pilatus i rettssaken mot Jesus i påsken lot folkemengden bestemme om han skulle frigi ham eller Barabbas, og at de valgte Barabbas. Det er usikkert om det var en fast skikk å frigi en fange i forbindelse med påskefeiringen.

Fortellingen om Barabbas står i Matteusevangeliet kapittel 27, vers 16–26, i Markusevangeliet kapittel 15, vers 6–15, i Lukasevangeliet kapittel 23, vers 13–25 og Johannesevangeliet kapittel 18 vers 38–40.

I noen av de eldste bibelmanuskriptene kalles Barabbas for Jesus Barabbas i Matteusevangeliet (27,16-17).

I litteratur og populærkultur

Barabbas er ofte blitt fremstilt i moderne litteratur og populærkultur, for eksempel av Nordahl Grieg i skuespillet Barrabas (1927) og av Pär Lagerkvist i romanen Barabbas (1950). Lagerkvists roman ble filmatisert i 1953 i Alf Sjöbergs regi og med Ulf Palme i tittelrollen, og igjen i 1962 i Richard Fleischers regi med Anthony Quinn i tittelrollen. Han er også framstilt av Rod Steiger i Franco Zeffirellis dramaserie for TV fra 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg