Byneset kirke, en steinkirke fra middelalderen.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Byneset er den vestligste delen av Trondheim kommune og regnes i dag som en del av bydelen Heimdal. Byneset ligger på en halvøy vest for Trondheim mellom Trondheimsfjorden (Flakkfjorden) og Gaulosen. Byneset var fram til 1964 herredskommune i Sør-Trøndelag.

Jord- og skogbruk er hovednæringen i området, og det er betydelig korn- og melkeproduksjon. Landskapet i vest er relativt flatt, med veldyrkede jorder og myrlandskap (Høstadmyra), mens det i øst er sterkt kupert med skog og fjell. Høyeste topp er Storheia på 566 meter over havet.

Byneset var svært tidlig befolket og er rik på arkeologiske funn fra stein-, bronse- og jernalder. Byneset kirke, en steinkirke fra 1170-årene med altertavle og prekestol fra 1600-tallet, ligger ved fylkesvei 831, cirka 2,5 kilometer vest for Spongdal. Kirken er viet helgenen St.Mikael og ble innviet omkring 1180. Siden 1999 har det vært golfbane på Byneset, Byneset Golfsenter med 18-hulls golfbane. Anne B. Ragdes romantrilogi Berlinerpoplene – Eremittkrepsene – Ligge i grønne enger (2004–2007) foregår her.

Tidligere kommune

Byneset kommune ble etablert i 1837. Etter at Buvik på sørsiden av Gaulosen ble utskilt som egen kommune i 1855 omfattet Byneset kommune byneshalvøya vest for Leinstrand samt Trondheim bymark. Kommunesenteret var Spongdal. Ved sammenslåingen var kommunens areal 78,54 kvadratkilometer, og den hadde 2049 innbyggere.

Tettsteder

Spongdal er største tettsted og bygdesenter på Byneset. Her ligger Spongdal skole, barne- og ungdomsskole, trinn 1.-10., og forsamlingshuset Folkvang. Fylkesvei 707 fra Klett til Flakk går gjennom tettstedet, hvor den krysser fylkesvei 831, som tar av mot vest og følger Trondheimsfjorden rundt Byneset til Rye.

Langørgen (Langørjan) og Rye er tettsteder beliggende lenger nord på Byneset. Her ligger Rye kapell, som ble vigslet i 1995. I kapellet, som tidligere var bedehus, ligger også menighetskontoret for Byneset. Rye skole er en barneskole med trinn 1.-7. Skolen er kombinert med samfunnshus. Ved skolen er det også fritidsklubb, hånd- og fotballbaner.

Byneset har de siste årene hatt et relativt stabilt innbyggertall på rundt 2600.

Navnet var opprinnelig Nes, senere endret til Byneset etter gården By, av norrønt býr, 'gård'.

Kart

Byneset
Byneset
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • By, Ole Arnfinn m.fl., red.: Byneset bygdebok, 2003–2007, 4 b.
  • Fugelsøy, Maurits: Byneset, 1963–66, 2 b.
  • Ord og uttrykk fra Byneset, utgitt av Byneset historielag, 1999.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg