Christian Jensen Lofthuus

Faktaboks

Christian Jensen Lofthuus
født:
1750
død:
1797

Christian Jensen Lofthuus, født i Risør, norsk bondefører, gårdbruker i Vestre Moland fra 1773. Ved siden av gårdsbruket drev han sagbruk, eide skipsparter og seilte som skipperDanmark og England.

Christian Jensen Lofthuus var en steil natur som hadde lett for å komme i konflikt med sine omgivelser, det viser de mange rettssaker som han ble blandet inn i. Dette førte ham også i motsetningsforhold til embetsmennene i hans distrikt.

I 1786 la han frem for kronprins Frederik i København et klagebrev over fogdene i Nedenes og borgerne i Arendal; noe senere fikk han samlet flere hundre underskrifter på klagemålene. Han oppfattet seg som «patriot» og forsøkte å reise allmuen i vide kretser på Sørlandet og i Telemark. Myndighetene utstedte arrestordre på ham, men det førte bare til fornyet agitasjonsvirksomhet. Det var tydelig at han hadde en stor del av allmuen med seg, og en offentlig kommisjon ble derfor nedsatt for å undersøke klagemålene.

Bøndene fikk medhold på viktige punkter, og et par sorenskrivere ble avsatt, men man fant at Lofthuus var en opprørsmaker som burde «ryddes af Veyen». 1787 ble Lofthuus arrestert i Lillesand, og deretter ført i jern til Akershus. Allmuen i Nedenes, Råbygglaget og Telemark reiste seg for å befri ham, men de kunne ikke gjøre noe mot de militære styrker som ble sendt mot dem. En kommisjon dømte 1792 Lofthuus til festningsarbeid i jern på livstid, 13 tilhengere fikk kortere festningsarbeid. To år etter hans død ble dommen stadfestet av Høyesterett.

I norsk tradisjon har Lofthuus stått som frihetskjemper mot dansk undertrykkelse og som en av forløperne for frigjøringsverket i 1814. Det er mulig han selv har ansett seg som en leder for en landsomfattende reisning, men denne var kun rettet mot visse misbruk fra embetsmennenes side, og tok ikke sikte på en oppløsning av unionen med Danmark. Lofthuus ble begravd anonymt på Christ kirkegård i Kristiania. En minnestøtte ble reist av hans venner, men revet ned av myndighetene. En bauta over Lofthuus ble reist ved hans gård i Vestre Moland 1914; et monument (utført av Gunn Harbitz) ble reist på Havnetomta i Lillesand 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg