Ella Signe Hval

Faktaboks

Ella Signe Hval
Ella Signe Quist Hval
født:
7. januar 1904, Kristiania
død:
17. desember 1994, Stavanger, Rogaland

Ella Hval med Ruth Kreftings maleri «Feriekolonigutten» fra 1932. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ella Hval
Av /NTB Scanpix ※.

Ella Signe Hval var en norsk skuespiller som var en betydelig kunstner innenfor komedien. Hun var vidtspennende i sin menneskekunnskap i tragedier og samfunnsdramaer.

Karriere

Ella Hval debuterte i 1932 som Anna i Hans Müllers FlammeSøilen Teater. Hun spilte noen sesonger som kabaretkunstner og ved Nationaltheatret før hun fikk sitt gjennombrudd som den første Vibeke i Oppbrudd av Helge KrogDen Nationale Scene i 1936. I Bergen opptrådte hun i et stort repertoar, blant annet som Svanhild i Nils Kjærs Kjærlighetens Komedie, Gina i Henrik Ibsens Vildanden og fremfor alt Rebekka West i Ibsens Rosmersholm.

Etter 1945 var hun med sin kunstneriske allsidighet og autoritet en bærende kraft i Nationaltheatrets ensemble, og hun viste sitt psykologiske skarpsyn i moderne dramatikk som for eksempel Inès i Jean-Pauls Sartres For lukkede dører. Hval spilte tittelrollene i Anna Sophie Hedvig av Kjeld Abell og Agnes av Kent Andersson, Herlofs-Marte i Anne Pedersdotter, med uforlignelig humor daghjelpen i Filosofi og forviklinger av Muriel Spark og Meg i Gisselet av Brendan Behan (kritikerprisen 1960). Som Marjorie i Hjem av David Storey skildret hun både barskt og beveget forstandens lys i et formørket sinn.

Verv og priser

Hval var en årrekke leder i Norsk Skuespillerforbund, hvor hun ble æresmedlem. I 1977 fikk hun Norsk kulturråds ærespris. Erindringsboken Jeg har alltid hatt vanskelig for å glemme kom ut i 1979. I sitt første ekteskap (1924–1929) var hun gift med Rudolf Nilsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg