Fernando Pessoa

Faktaboks

Fernando Pessoa

Født: Fernando António Nogueira Pessoa.

uttale:
pessˈoa
født:
13. juni 1888, Lisboa, Kongedømmet Portugal (nå Portugal)
død:
30. november 1935, Lisboa, Den andre portugisiske republikk (nå Portugal)

Fernando Pessoa. Portrett av Rodriguez Castañe. Bildet har falt i det fri.

.
Lisens: fri

Var en portugisisk forfatter, hører til 1900-tallets viktigste poeter. I Portugal er han det største navnet etter nasjonalskalden Luís de Camões, modernismens frontfigur og diktspråkets store fornyer. Stiftet sammen med vennen Sá-Carneiro tidsskriftet Orpheu (1915, 2 nummer), der også hans statiske drama O Marinheiro fra 1913 fikk plass.

Pessoa publiserte lite – diktsamlingen Mensagem (1934) og spredte bidrag i ulike futuristiske tidskrifter var det hele. Men den berømte kofferten med hans litterære etterlatenskaper viste seg å innholde over 25 000 upubliserte tekster – dikt, prosafragmenter, dramatiske skisser og brev, dels skrevet under eget navn, dels av andre dikterpersonligheter, såkalte heteronymer. De tre egentlige heteronymene er den antiintellektuelle og, til synes, naive Alberto Caeiro – Pessoas og de andres læremester, den formelle Ricardo Reis, forfatteren av klassiske oder, og den modernistiske og dionysiske Álvaro de Campos.

Tema i Pessoas dikt er ofte jeg'ets instabilitet, opplevelsen av 'å være både jeg og de andre', liksom livets og dødens mysterium. Interessen for Pessoa øker stadig, ikke bare i hjemlandet, der hans verker er gjenstand for fornyet interesse fra litteraturforskernes side, men også i det internasjonale litterære miljøet.

Det mest spredte og leste skriftet av ham er Uroens bok utgitt under heteronymet Bernando Soares i 1982 (oversatt 1997). Originaltittelen er Livro do desassossego. Den utgjøres av et stort antall fragmentariske og merkelige nedtegnelser, gjort under en tjueårsperiode av kontoristen Bernardo Soares som fremstår som en slags inkarnasjon av den ortonyme Pessoa og hans heteronymer. På norsk foreligger til nå et titalls Pessoa-oversettelser.

Dikterpersonlighetene til Pessoa dukker opp i diverse skjønnlitterære utgivelser hos andre forfattere. Litteraturforskeren Antonio Tabucchi som har forsket på Pessoa har skrevet en skjønnlitterær liten bok hvor Pessoa møter sine egne dikterpersonligheter. Fernando Pessoas tre siste dager, som er oversatt til norsk. José Saramago har skrevet boken Det året Ricardo Reiss døde.

Oversettelser til norsk

  • Uroens bok (1997) Originaltittel: Livro do desassossego, 1982. Oversatt av Christian Rugstad. Les boken hos Bokhylla
  • Djevelens time (1998) Originaltittel: A hora do diabo. Oversatt av Bård Kranstad. Les boken hos Bokhylla.
  • Den anarkistiske bankier (1995). Originaltittel: O banqueiro anarquista. Oversatt av Henning Kramer Dahl. Les boken hos Bokhylla
  • Stoikeren (Originaltittel: A educacão do estoico)

Dikt i utvalg

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg