Faktaboks

Hilde Hodnefjeld
Født
22. juli 1966, Oslo
Hilde Hodnefjeld
Av /Cappelen Damm.

Hilde Hodnefjeld er en norsk illustratør og bildebokforfatter. Hun har utgitt flere egne barnebøker, illustrert for en rekke andre forfattere og fått priser i Årets vakreste bøker. I 2019 mottok Hodnefjeld Illustrasjonsprisen og i 2021 Kritikerprisen. Videre har hun også arbeidet som billedredaktør og holdt en rekke foredrag om bildebøker.

Utdanning

Hodnefjeld studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, institutt for grafisk design og illustrasjon, der hun tok hovedfag i tegning (1988–1994). Under studietiden var Hodnefjeld et år på Art Décoratifs i Paris (1992–1993) og et halvt år på Islands kunst og håndverkskole (1991). Senere tok hun forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt (2015–2017) og bildebokstudier ved Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg (2019–2020). Fra 2020 til 2022 gjennomfører hun en master i skrivekunst og litteraturformidling ved Norsk Barnebokinstitutt.

Karriere

Hodnefjeld har arbeidet som frilans illustratør siden 1994. Hun har illustrert en rekke bøker for ulike forlag og forfattere, samt tatt oppdrag for tidsskrifter og andre. Fram til 2006 var hun tilknyttet arbeidsfellesskapet Basta illustrasjon, og fra 2010 er Hodnefjeld tilknyttet Illustratørene, som holder til i Grensen, Oslo. I en årrekke har hun også virket som billedredaktør, særlig for Aschehoug forlag.

Eksempler på verk

Forsiden til «Mesterpromperen» (2010)
Hilde Hodnefjeld illustrerte barneboken Mesterpromperen (2010), med tekst av Tor Edvin Dahl. Den handler om Joseph Pujul – den verdensberømte mesterpromperen fra Marseille. Boken ble utgitt på Cappelen Damm.
Av /Cappelen Damm.

I 1999 laget hun bildeboken I huset bortenfor, som var en dramatisering og ny måte å presentere det kjente diktet «I huset bortenfor» av Inger Hagerup. I 2010 illustrerte hun barneboken Mesterpromperen (2010) med tekst av Tor Edvin Dahl. Denne var basert på Hodnefjelds ide om å lage en bok om den verdensberømte franske prompeartisten Joseph Pujol (1857–1945). I 2013 illustrerte hun Elefantmannen, skrevet av Mariangela Di Fiore. Dette var også en bildebok basert på virkelige hendelser, og Hodnefjeld laget en empatisk ramme rundt en gripende historie om den britiske underholdningsartisten Joseph Merrick (1862-1890), berømt for sitt deformerte utseende. I 2018 illustrerte hun Bonsaien liten bok om døden (2018), med tekst av Simon Stranger. Her bidro hun med poetiske og stemningsfulle tegninger, som åpnet for ettertanke og som skildret et barns tenkemåte om døden.

Debut som forfatter

Forsiden til «Lykke og ulykken» (2019)
Hilde Hodnefjeld har både laget tekst og illustrasjoner i bildeboken Lykke og ulykken, som ble utgitt på Cappelen Damm i 2019. Den handler om Lykke og om pappaen hennes som er redd for så mange ting – blant annet svarte katter. Boken ble nominert til Brageprisen i kategorien Åpen klasse, bildebøker for voksne og barn i 2019.
Av /Cappelen Damm.

I 2009 debuterte hun som forfatter med barneboken Kakesamleren, og sto for både tekst og bilder i en fortelling om en ensom mann som sniker seg rundt og lusker til seg kaker. Senere har hun utgitt Hvis det ikke fantes biler (2011), Tenk om ... (2012) og den kritikerroste Lykke og ulykken (2019). Sistnevnte handler om en liten jente som lever sammen med sin far som har psykiske problemer.

Utstillinger og turneer

Hodnefjeld har deltatt på flere kollektivutstillinger, blant annet i Tegnerforbundet, Galleri Grafill og Galleri 27. Videre har hun vært foredragsholder for IBBY om bildebøker, og var blant annet på Norges-turné i 2014–2015. Hun har reist på flere turneer i regi av Den kulturelle skolesekken og holdt foredrag og forestillinger om sine bildebøker.

Stil og teknikk

Det er både alvor og varm humor i Hodnefjelds illustrasjoner. Det er lett å forstå sinnsstemningene til karakterene hennes, og dermed innbyr også illustrasjonene til innlevelse og engasjement. Tegnestilen er naivistisk og fantasifull, og illustrasjonene har ofte mange underfundige detaljer, iblant med innslag av collage. Streken – som kan være blyantstrek, eller tynne rissede linjer – er både følsom og treffsikker. Hun kombinerer tradisjonelle med digitale tegneteknikker, men det ferdige uttrykket har nesten alltid et håndlaget preg ved seg.

Illustrasjon fra Hilde Hodnefjelds bok «Tenk om ...»  (2012)
Illustrasjon fra Hilde Hodnefjelds bildebok Tenk om ... (2012), som ble utgitt på Mangschou Forlag.

Priser og stipender

Hilde Hodnefjelds illustrasjon fra bildeboken «Bonsai» (2018)
Illustrasjon fra Bonsai – en liten bok om døden, med tekst av Simon Stranger. Boken ble utgitt på Magikon forlag 2018. Hilde Hodnefjeld mottok blant annet Illustrasjonsprisen 2019 for illustrasjonene i boken.

Hodnefjeld har mottatt flere priser for sine bokillustrasjoner, blant annet Illustrasjonsprisen 2019 for illustrasjonene i bildeboka Bonsai av Simon Stranger. For samme bok vant hun også sølv i Årets vakreste bøker samt diplom i Visuelt. I 2021 ble hun tildelt Kritikerprisen for Uppsa og i 2019 nominert til Brageprisen for bildeboken Lykke og ulykken. Tidligere har hun vunnet 1. pris i Grafills konkurranse «Uttrykket» 2003, og blitt hedret med både gull og diplom i Visuelt for bildeboken I huset bortenfor (1999).

Hun har mottatt flere reisestipend fra Grafill og Norsk illustrasjonsfond. Videre er Hodnefjeld blitt tildelt Norsk illustrasjonsfonds arbeidsstipend for 2013, 2018 og 2020, NBUs diversestipend 2014, Grafills etterutdanningsstipend 2016 og Statens koronastipend 2020.

Hodnefjeld er medlem av Norske Billedkunstnere, Grafill, Tegnerforbundet og NBU – Norske barne- og ungdomsbokforfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg