Faktaboks

Jean Giraudoux

Hyppolyte-Jean Giraudoux

Uttale
ʒirådˈu
Født
29. oktober 1882, Bellac
Død
31. januar 1944, Paris
Jean Giraudoux
Jean Giraudoux
Av /Det tsjekkiske vitenskapsakademiet 𝒲.

Jean Giraudoux var en fransk dramatiker, romanforfatter og essayist. Han var i tillegg diplomat og politiker, og var sjef for informasjonsministeriet ved utbruddet av andre verdenskrig.

I ungdommen var han sterkt opptatt av tysk litteratur og åndsliv, og mye av hans diktning er preget av ønsket om å skape et moderne uttrykk for stemning og atmosfære i tysk romantisk diktning.

Giraudoux debuterte i 1909 med novellesamlingen Provinciales, og utviklet i de følgende årene en poetisk fortellerkunst som kan virke noe affektert. Blant hans beste romaner er Simon le pathétique (1918) og Suzanne et le Pacifique (1921).

I slutten av 1920-årene begynte han å skrive for scenen, og han stod snart frem som den ledende franske teaterdikteren i mellomkrigstiden. I samarbeid med Louis Jouvet skapte han en original, poetisk teaterform som virket frigjørende på fransk scenekunst. Jean Anouilh har for eksempel mottatt tydelige impulser fra Giraudoux.

Sentralt i Giraudoux' teater står ungdom, vår og forventning – stykkene hans rommer en lang rekke skinnende ungpikeskikkelser – men også den modne harmoni i et menneskesinn avstemt etter naturens store rytmer. Diktningen hans er ofte forsvar for menneskets krav på jordisk lykke i en verden av irrasjonelle, ødeleggende krefter. Hans siste skuespill hadde et mer desillusjonert preg, ikke minst på grunn av nazismens fremvekst.

Giraudoux benyttet ofte antikke myter eller bibelske temaer for å uttrykke en moderne problematikk. Blant hans dramatiske verker kan nevnes Siegfried (1928), Amphitryon 38 (1929), Intermezzo (1933), La Guerre de Troie n'aura pas lieu (1935; Det blir ikke noen Troianerkrig), Électre (1937), Ondine (1939), L'Apollon de Bellac (1942) og La Folle de Chaillot (1945; Den gale fra Chaillot; filmatisert i 1969). En rekke av skuespillene har vært oppført på norske scener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg