Faktaboks

Khartoum

arabisk: al-Khartum (الخرطوم)

Etymologi

arabisk: «snabel»

Uttale
khartˈum
Khartoum
Sudans hovedstad Khartoum ligger ved bredden av Nilen.
Sudan

Khartoum ligger der Hvite og Blå Nil møtes. I bildets forgrunn sees presidentpalasset som ligger ved bredden av Blå Nil. I bakgrunnen sees en øy som ligger like ved sammenløpet av de to elvene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Khartoum er hovedstad og største by i Sudan, og ligger på Den blå Nilens sørvestre bredde, like sør for sammenløpet med Den hvite Nilen.

På den vestre bredden av Nilen like nord for sammenløpningen av de to elvene ligger nabobyen Omdurman, mens Bahri eller Khartoum-Nord har vokst fram på nordøstsiden av Den blå Nilen. Utviklingen av byen er enorm, og den har innlemmet nabobyer som Kadero i nord og Soba i sørøst. I dette storbyområdet bor det 5 129 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Næringsliv og kultur

Khartoum
Flere kristne kirker har tilholdssted i Khartoum. Her er Matteus-katedralen, som er sete for den katolske erkebiskopen i Sudan.

Khartoum er et viktig samferdsels- og handelssenter med blant annet tekstil- og næringsmiddelindustri. En internasjonal lufthavn befinner seg i sentrum av byen, men en større flyplass er under konstruksjon sør for Omdurman.

Khartoum har landets viktigste utdanningssteder. Universitetet i Khartoum ble grunnlagt i 1902, og Ahfad University for Women (lærested for kvinner med røtter tilbake til 1907) fikk offisiell universitetsstatus i 1995. Andre universiteter er El-Nilein, Sudan University og University of Juba i Khartoum-Nord.

Den største moskeen i Khartoum ble bygget av tyrkerne og ligger i sentrum av byen. Det finnes også katedraler for de gresk-ortodokse, anglikanske og romersk-katolske trossamfunnene, samt koptiske, armenske, gresk-ortodokse og maronittiske kirker.

Bybeskrivelse

Khartoum
Khartoum har vokst kraftig de siste tiårene, og sammen med omkringliggende byer utgjør den et storbyområde med over fem millioner innbyggere.

Byens sentrum har mange brede gater, parker og vakre byggverk, blant annet landets parlament og flere museer; nasjonalmuseum, etnologisk og naturhistorisk museum. Det har foregått en betydelig utbygging i de senere år, og nye prosjekter er under arbeid, blant annet i området al-Mogran, der Den blå- og Den hvite Nilen møtes, med fornøyelsespark, moderne høyhus, hoteller og kjøpesentra. Store deler av byen er imidlertid preget av fattigdom, enkle, lave hus og ikke-asfalterte gater. Tre nye broer er bygd over Nilen, og sammen med de to gamle (fra kondominiumstiden) avlaster dette noe av de enorme trafikkproblemene som byen har.

Historie

Khartoum ble grunnlagt i 1820 av Muhammad Ali Pasja, og ble hovedstad i egyptisk Sudan i 1830-årene. Byen ble et viktig senter for slavehandelen. I 1885 ble den inntatt og ødelagt av mahdistene, samtidig som den britiske generalguvernør i Sudan, general Gordon, ble drept. Etter Lord Kitcheners gjenerobring i 1898 ble Khartoum gjenreist som en moderne by, og var hovedstad i det britisk-egyptiske kondominiet til 1956, da byen ble hovedstad i det selvstendige Sudan.

Uvær, borgerkrig og hungersnød har i perioder resultert i en enorm tilstrømning av flyktninger til byen. Mat- og vannforsyningen, kloakknettet og kommunikasjonslinjene har flere ganger brutt fullstendig sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg