Svalbard med Kong Karls Land i øst
Svalbard med Kong Karls Land i øst
Av .

Kong Karls Land er en øygruppe helt øst på Svalbard. Den ligger i Barentshavet på 78° 55' nordlig breddegrad og 28° 30' østlig breddegrad omtrent 74 kilometer fra nærmeste land som er brefronten på Bråsvellbreen, Nordaustlandet. Ellers er det rundt 94 kilometer til nordøsthjørnet av Edgeøya.

Øygruppen består av Svenskøya i vest, Kongsøya i midten og Abeløya i øst, samt de to mindre øyene Helgolandøya og Tirpitzøya: i alt 331 km2. Tidligere var adgang til Kong Karls Land vanskelig på grunn av is, men den generelle temperaturstigningen ved Svalbard har gitt mindre is de senere årene.

Historie

På grunn av sin isolerte beliggenhet og beskjedne størrelse ble Kong Karls Land muligens både sett og oversett en del ganger i tidligere tider uten at det ble rapportert. Øyene ble antagelig sett for første gang i 1617 av den engelske hvalfangeren Thomas Edge (hvorav navnet Edgeøya). Han kalte dem Wiches Land etter Richard Wiche (som også har gitt navn til Wichebukta på Spitsbergen nord i Storfjorden). De ble sett fra Edgeøya i 1853 av den norske ishavsskipperen Erik Eriksen fra Tønsberg som trodde han så et landområde kalt Gilles Land som det lenge hersket usikkerhet omkring.

Kvitøya som ligger lengst nordøst på Svalbard ble også en stund kalt for Gilles Land. I juli 1859 seilte Eriksen østover fra Edgeøya og gikk i land på Svenskøya. I nordøst kunne han i tillegg se Kongsøya. Omtrent samtidig ble Kongsøya også sett av tromsøskipper Elling Carlsen.

Etter å ha blitt kalt for både Gilles Land og Wiches Land fikk øygruppen navnet König Karl Land på et kart laget av den tyske kartograf Augustus Heinrich Petermann (1822-1878). Det var oppdagelsesreisende Theodor von Heuglin (1824-1876) og hans medreisende Graf Karl von Waldburg-Zeil (1841–1890) som hadde sett øygruppen fra Edgeøya og oppkalt den etter sin Landesfürst Karl I (1823-1891) av Württemberg, Tyskland. Imidlertid mente norsk meteorologiprofessor Henrik Mohn at navnet viste til kong Karl XV (1826-1872) som var konge av Norge og Sverige da den første kjente landingen fant sted. Det kom protester på navnevalget og forklaringen på den fra flere hold, blant annet fra britisk hold som mente at navnet Wiches Land hadde fortrinnsrett.

Kong Karls Land ble deretter besøkt av en rekke ekspedisjoner. Det ble kartlagt av en svensk ekspedisjon i 1898 og fotografert fra luften i 1938 av en norsk ekspedisjon fra NSIU, forløperen til Norsk polarinstitutt.

Geologi

Øyene er oppbygd av sedimenter fra trias, jura og kritt samt basalt. Høyeste punkt er Retziusfjellet 320 meter over havet på vestsiden av Kongsøya. I 1936 besøkte Bergmesteren på Svalbard Hans Ingvald Kristoffer Merckoll (1884-1969) øygruppen og fikk oppført to hytter. Disse var to av flere han fikk oppført øst og nord på Svalbard på Statens midler som nødhytter i tilfelle forlis eller andre nødsituasjoner.

Isbjørnland

Øygruppen er et viktig yngleområde for isbjørn og den fikk tidlig ry for å være et bra jaktområde. I 1908–1909 overvintret en seks-mann jaktlag fra Tromsø på Kongsøya og tok omkring 100 isbjørner. Etter 1973 ble det ulovlig å jakte isbjørn på Svalbard i henhold til Den internasjonale isbjørnavtalen som ble undertegnet i Oslo 15. november 1973. Allerede i 1939 ble isbjørner på Kong Karls Land gitt en særlig beskyttelse nettopp på grunn av ynglingen der. Det er forbudt å gå i land på øygruppen hele året uten spesiell tillatelse.

Norsk polarinstitutt har drevet forskning på Svalbards isbjørner siden 1960-årene hvor blant annet telling av antall hi på Kong Karls Land har gitt viktige bestandsopplysninger. Imidlertid har de senere års endrede isforhold på Svalbard gjort at færre binner oppsøker Kong Karls Land for å føde.

Kong Karls Land ble innlemmet i Nordaust-Svalbard naturreservat da dette ble opprettet i 1973.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The Place Names of Svalbard. Rapportserie nr. 122, Norsk polarinstitutt 2003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg