Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kysten av Kvitsjøen ved Arkhangelsk i august 2019.

Deler av Kvitsjøen er dekket av is. Foto fra Kvitsjøen utenfor Belomorsk.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kvitsjøen er en bukt av Barentshavet, cirka 90 000 kvadratkilometer. Munningen ligger mellom Svjatoj-Nos på Kolahalvøya og Kanin-Nos på Kaninhalvøya i Russland.

Faktaboks

etymologi:

russisk «Hvitehavet»

også kjent som:
russisk Beloje More

Kvitsjøen har en gjennomsnittsdybde på 89 meter. På østsiden av den ytre delen er Mezenbukta, hvor et 50 kilometer bredt sund, Gorlo (Kvitsjøhalsen), fører til den indre delen av Kvitsjøen, som forgrener seg i tre store bukter, Dvinabukta og Onegabukta i øst og Kandalaksjabukta i nordvest. Kvitsjøen er fri for drivis bare fra slutten av mai til slutten av oktober, men skipsledene blir holdt åpne også om vinteren ved hjelp av isbrytere.

Ved inngangen til Onegabukta ligger Solovetsøyene, der det før den russiske revolusjonen i 1917 var et kjent kloster. I 1918 gjorde bolsjevikene dette munkeklosteret om til en fangeleir, den første leiren i det store leirsystemet som ble kalt GULag. Etter kommunismens fall i 1991 er deler av det gamle klosteranlegget istandsatt, og en del munker har igjen flyttet inn i de gamle bygningene.

Historikk

Kvitsjøen (norrønt Gandvik) ble besøkt av Ottar og andre nordmenn på handels- eller herjeferd til Bjarmeland i vikingtiden. I nyere tid var Kvitsjøen et viktig felt for norsk selfangst, men siden andre verdenskrig har hele Kvitsjøen vært sperret for utenlandsk fangst. I 1933 ble Kvitsjø–Østersjø-kanalen (tidligere Stalinkanalen) åpnet etter omkring to års anleggstid. Den setter Kvitsjøen i forbindelse med OnegaLadogaØstersjøen. Kvitsjø–Østersjø-kanalen ble bygd av fanger fra GULag-systemet med enorme menneskelige omkostninger.

Navnet

Navnet Kvitsjøen er nordnorsk. Det svenske navnet Vita havet og det russiske Beloje more har samme betydning. Det sikter til at fjorden ligger islagt med snødekke mer enn halve året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg