Faktaboks

Lisbet Holtedahl
Født
28. juni 1946, København
Virke
Sosialantropolog, kvinneforskar og filmskapar
Familie

Foreldre: Tannlege Stig Oscar Therkelsen (1910–92) og fysioterapeut Lizzie Jacobsen (1912–63).

Gift 1967 med professor, dr.med. Knut Arne Holtedahl (13.3.1944–), son til kontorsjef Arne Holtedahl (1906–99) og Reidun Sørlie (1909–88), separert.

Lisbet Holtedahl er en dansk-norsk sosialantropolog, kvinneforsker og filmskaper.

Utdannelse

Holtedahl tok magistergraden (mag. art.) i sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø (1973) på basis av en studie av kjønn og rang i et landsbysamfunn i Niger. Senere tok hun doktorgraden (dr. philos.) ved samme universitet på basis av en lokalsamfunnsstudie (også med fokus på kjønnsroller) fra Kvaløya utenfor Tromsø (1987).

Hun har sin filmutdanning fra filmskolen Varan i Paris (1983).

Virke

Fra 1978 har Holtedahl vært ansatt ved Universitetet i Tromsø (fra 1992 som professor). Her er hun særlig kjent for å ha bygget opp et studietilbud i visuell antropologi. Hun har dessuten vært engasjert i ulike utviklingsprosjekter med afrikanske universiteter. I den sammenhengen har hun blant annet bygget opp et liknende studietilbud ved Universitetet i Ngaundéré i Kamerun.

Holtedahl har selv laget en rekke antropologiske dokumentarfilmer, blant andre Al Hajji og hans fire hustruer (Statens filmsentral 1988) og Afrikas siste sultan (med Jon Jerstad, NRK/BBC/DR 1993). Holtedahl har høstet flere utmerkelser for sine filmer og for sin forskning.

Av Holtedahls bøker kan nevnes: Frie piger i Mangaland (med Mette Bovin, 1975) og Hva mutter gjør er alltid viktig. Om å være kvinne og mann i en nordnorsk fiskerbygd (1986).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg