Faktaboks

Administrasjonssenter
Hommelvik
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
14 783 (2023)
Landareal
162 km²
Høyeste fjell
Baklifjellet (624 moh.)
Innbyggernavn
malviking
Målform
bokmål

Kommunevåpen

Kart: Malvik kommune i Trøndelag
Malvik kommune i Trøndelag fylke.
Kart: Malvik kommune i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Malvik er en kommune i Trøndelag. Den ligger på sørsiden av Trondheimsfjorden mellom Trondheim i vest og Stjørdal i øst. Kommunen ble opprettet i 1891 ved utskillelse fra Strinda, og har siden hatt uendrede grenser.

Natur

Malvik

Malvik. Utsikt fra Leistadåsen mot Malvik kirke og Trondheimsfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Langs fjorden og innover et par daler ligger dyrkede leirbakker opp til cirka 150 meter over havet. Innenfor ligger en del myrstrekninger, enkelte vann og skogkledde åser. Høyeste punkt er cirka 620 meter over havet i lia opp mot Baklifjellet på grensen til Selbu i sørøst. Berggrunnen består i hovedsak av Trondheimsfeltets fyllitter.

Bosetning

Malvik, Hommelvika og tettstedet Hommelvik innerst i vika.

Malvik er en typisk forstadskommune, med stor pendling til Trondheim og noe til Stjørdal. 58 prosent (2021) av arbeidstakerne pendler til Trondheim på arbeid. I alt pendler 76 prosent av arbeidsstyrken ut av kommunen.

Bosetningen er tettest langs fjorden, og særlig langs jernbanen og den tidligere hovedveien gjennom kommunen med den sammenhengende forstadsbebyggelsen i Malvik tettsted (Saksvik, Vikhammer og Malvik) som ligger på begge sider av kommunegrensa Trondheim/Malvik. Administrasjonssenteret Hommelvik ligger lenger øst og har 5700 innbyggere, og boligområdet/havna Muruvik ligger nær grensa til Stjørdal.

I perioden 2010–2022 var veksten i folketallet 14,9 prosent, mot 11,4 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Kart over Malvik kommune
Kart over Malvik kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Næringsliv

Muruvik lengst i øst er havn for Meraker smelteverk og oljehavn med lager i fjellet. Viktigste industribransje er verkstedindustrien med 70 prosent av næringssysselsettingen. For øvrig er det papir- og trevareindustri. Jordbruk drives med hovedvekt på korndyrking og husdyrhold.

Samferdsel

E6 og Nordlandsbanen går gjennom kommunen, med korte avstander til Trondheim og til Trondheim Lufthavn Værnes i Stjørdal. Det går en fylkesvei fra Hommelvik sørover gjennom kommunen til Selbu.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Malvik har videregående skole på Vikhammer.

Malvik hører til Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen samarbeider med fem andre kommuner i Værnesregionen: Frosta, Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal. Samarbeidet hadde inntil 2016 form av regionråd, men er siden et tjenestesamarbeid etter vertskommune-modell. Kommunen er også med i regionrådet Trondheimsregionen sammen med sju andre kommuner.

Malvik kommune tilsvarer de to soknene Hommelvik og Malvik i Stjørdal prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Malvik til Strinden og Selbu fogderi i Søndre Trondhjems amt.

Delområder og grunnkretser i Malvik

For statistiske formål er Malvik kommune (per 2016) inndelt i fem delområder med til sammen 38 grunnkretser:

  • Hundhamaren-Saksvik bygdelag: Vikhamar, Saksvik Hundhamaren nord, Hundhamaren syd, Sjølyst nord, Sjølyst syd, Stibakken
  • Vikhamar Malvik-Torp Midtsandan: Midtsand, Storsand, Torp, Malvik, Vikhov, Vikhammeråsen sør
  • Hommelvik-Mostadmark: Muruvik tettsted, Sveiåsen, Solbakken nedre, Solbakken øvre-Lia-Høiby, Hommelvik øst, Hommelvik vest, Grønberg syd, Grønberg nord, Bakken, Mostadmark
  • Malvik utmarksområder: Bjørnstad-Bostad, Forbord-Engan, Herjuan-Sjøvold, Malvik statsalmening
  • Sveberg: Smiskaret, Bjørnmyra – Svehøgda, Vidhaugen – Svebergmarka 1, Svebergmarka 2, Svebergmarka 3, Svebergmarka 4, Svebergmarka 5, Brattalia, Kindset, Sveberg næringsområde, Svedal Søndre, Stamtjønna

Kultur og historikk

I Mostadmarka ble det i årene 1657–1887 drevet jernverk.

Statsminister (1935–1945) Johan Nygaardsvold var fra Hommelvik, og hans hjem er nå museum.

Malvik kirke er en korskirke i tømmer bygd i 1846 med altertavler fra den gamle kirken som stod på samme sted. Hommelvik kirke er en langkirke i tre bygd i 1886.

Ved Storsand og Vikhammer finnes campingplasser og badestrender.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1982) har en svart tiur mot en gull bakgrunn. Det symboliserer natur og naturopplevelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Forbord, Kåre (1996). Malvik kirke 150 år i 1996. isbn 82-91387-03-6.
  • Forbord, Kåre (2003). Malvik bygdebok [Rev. utg.].
  • Halse, Kåre (1991). Malvik kommune 100 år. isbn 82-7358-022-9.

Kommentarer (3)

skrev Ole Morten Flataker

Hei. Kommunevåpenet i artikkelen (bilde til høyre) er feil. Kommunevåpenet har avrundet bunn, og ikke spiss bunn som bildet viser.

svarte Morten O. Haugen

Jeg ser at Malvik kommune bruker avrundet bunn på sin hjemmeside i dag. I den forholdsvis autoritative boka Norske kommunevåpen fra 1987 vises våpenet med spiss bunn. Formen på skjoldet er ikke fastlagt ved kgl.res., så begge løsninger må antas å være «riktige».

skrev Sverre Olav Lundal

Det høyres no pussig ut. Forma på kommunevåpnet og flagget må vel ha vore ein del av det som blei godkjent i si tid, ikkje berre motivet?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg