Faktaboks

Michael Jackson
Michael Joseph Jackson
Uttale
dʒˈæksn
Født
29. august 1958, Gary, Indiana, USA
Død
25. juni 2009, Los Angeles, California, USA

Michael Jackson, 1987

/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Michael Jackson var en amerikansk sanger, danser og låtskriver. Han var en viktig skikkelse i populærmusikken i over 40 år. I 1980-årene var han uten tvil verdens største popstjerne, og ble kjent som «kongen av pop».

Jacksons karriere startet da han var barn, som frontfigur i gruppa The Jackson 5, som besto av Michael og fire av brødrene. Gruppas plateselskap, Motown, hadde spesialisert seg på musikk som gjorde svart r&b «spiselig» for et større publikum, særlig hvite ungdommer som vanligvis hørte på popmusikk.

Denne balansegangen mellom afrikansk-amerikanske musikksjangre som r&b, disko, funk og soul på den ene siden og angloamerikansk pop og rock på den andre, formet store deler av Jacksons solokarriere og suksess. Albumet Thriller (1982) står igjen som den perfekte fusjonen mellom disko, funk, soul, pop og rock. Det er fortsatt tidenes mest solgte album og regnes som en av de viktigste byggesteinene i moderne popmusikk. Jacksons påvirkningskraft innenfor dans, mote og populærkultur er også enorm.

Hans totale platesalg beregnes et sted mellom 400 millioner og en milliard, han toppet de amerikanske hitlistene 13 ganger og vant hundrevis av priser, blant annet 13 Grammy-priser og 26 American Music-priser.

Tidlig karriere

Jackson Five (1972)
Michael Jackson (andre fra venstre) fikk sitt gjennombrudd sammen med fire av brødrene sine i 1969, som forgrunnsfigur i gruppa The Jackson 5 (seinere The Jacksons).
Jackson Five (1972)
Av /Getty.

Michael Jackson platedebuterte med The Jackson 5 (senere The Jacksons) i 1969. I 1971 debuterte han som soloartist, 13 år gammel, med singlen «Got to Be There». Året etter ble også «Rockin' Robin», «Ain't No Sunshine» og «Ben» store hits. I likhet med musikken til The Jackson 5 ble Jacksons fire første soloalbum utgitt på plateselskapet Motown, og de plasserte seg trygt innenfor selskapets musikalske estetikk, en miks av soulballader, temposterk pop og rytmesterk rhythm’n’blues.

Gjennom 1970-årene tok Jackson-brødrenes gruppe det meste av oppmerksomheten, men etter medvirkning i filmen The Wiz (1978) med Diana Ross, satset Jackson på solokarrieren og skrev kontrakt med Epic Records. Under filminnspillingen hadde han også blitt kjent med musikeren og produsenten Quincy Jones.

I 1979 kom soloalbumet Off the Wall, produsert av Jones, som uanstrengt vekslet mellom disko, pop, ballader, funk og soul. Det ble en suksess, anført av kjempehitene «Don't Stop 'Til You Get Enough», «Off the Wall», «She's Out of My Life» og «Rock with You». Off the Wall har i dag solgt et sted mellom 11 og 20 millioner eksemplarer på verdensbasis, og klatret til fjerdeplass på VG-lista.

1980-tallet

Michael Jackson

Michael Jackson på scenen på Wembley Stadium i London 15. juli 1988 under verdensturneen i forbindelse med utgivelsen av albumet Bad. Han holdt sju konserter på Wembley med et samlet publikum på 504 000 mennesker og satte dermed en rekord som ble registrert i Guinness Book Of World Records

Av /NTB Scanpix ※.
Thriller (1982). Omslag
Thriller (1982) var en enorm suksess og er det mest solgte albumet noensinne.
Thriller (1982). Omslag
Av /Epic.

Suksessen til Off the Wall bleknet sammenlignet med Thriller (1982). Dette ble også produsert av Jones, og gjorde Jackson til popmusikkens aller største superstjerne og stilskaper i 1980-årene. Musikerne Jeff Porcaro, Steve Porcaro og Steve Lukather fra bandet Toto bidro sterkt til det rytmiske og melodiske drivet, mens Van Halens virtuose gitarist Eddie Van Halen spilte gitar på Beat It.

Skuespilleren Vincent Price, særlig kjent fra skrekkfilmer, bidro med en monolog på tittelsporet. Låta og den påkostede musikkvideoen, regissert av John Landis, hentet også inspirasjon fra skrekkfilm, og inneholdt blant annet varulver og zombier. Videoen ble en suksess, og sammen med flere andre videoer fra Thriller banet den vei for svarte artister på på musikkanalen MTV, i tospann med Donna Summers She Works Hard for the Money (1983).

Med et globalt salg på mellom 50 og 70 millioner er Thriller fortsatt tidenes bestselgende album, men i Norge kom det ikke høyere enn 6. plass. Hele sju av låtene ble hits i 1982 og 1983. En av disse var duetten The Girl Is Mine med Paul McCartney. De to fikk også en hit sammen med McCartneys Say Say Say (1983).

I 1984 skrev Jackson veldedighetssangen We Are the World med Lionel Richie. Med inspirasjon fra britiske Band Aid ble sangen spilt inn av Jackson, Richie og flere titalls andre amerikanske stjerneartister, under navnet USA for Africa. Singelen toppet hitlistene i en rekke land.

Et typisk trekk ved Jacksons solokarriere var hans vilje og evne til samarbeid med samtidens andre stjerner. Han jobbet aldri i et vakuum, men benyttet seg av mange ulike samarbeidspartnere, som han også byttet ut i takt med tidens trender.

Unntaket var Bad (1987), der Jackson og produsent Quincy Jones skrinla planer om gjestespill fra stjerner som Prince, Whitney Houston, Aretha Franklin og Barbra Streisand. Med unntak av Stevie Wonder-duetten «Just Good Friends» og «I Just Can't Stop Loving You» (duett med Siedah Garrett), opptrer Jackson alene. Albumet rommet en rekke Topp 10-hits: «I Just Can't Stop Loving You, Bad», «The Way You Make Me Feel», «Man in the Mirror», «Dirty Diana» og «Smooth Criminal». Det ble også hans første listetopper i Norge, i likhet med alle de etterfølgende albumutgivelsene frem til hans død.

1990-tallet

Albumene Jackson ga ut i 1990-årene, fikk mer blandet mottagelse enn i 1980-årene, men dette handlet også om grensene for hva som ble regnet som populærmusikk ble utvidet. Pop og r&b fikk konkurranse på hitlistene fra gangsterrap, alternativ rock og country, noe som blant annet førte til at Jacksons album Dangerous (1991) tidlig i 1992 ble dyttet ned fra førsteplassen på Billboard-listen av Nevermind (1991) av grungebandet Nirvana.

Samtidig utviklet Jackson lydbildet, og fikk nye samarbeidspartnere. På Dangerous byttet han ut produsenten Quincy Jones med blant andre stjerneskuddet Teddy Riley, som har fått æren for å skape hiphop/soul-fusjonen new jack swing. Gitaristen Slash fra Guns N’Roses og poprapperen Heavy D bidro på hiten «Black or White», mens «In the Closet», planlagt som et samarbeid med Madonna, endte som en duett med prinsesse Stéphanie av Monaco.

HIStory Past, Present And Future – Book 1 (1995) var et dobbeltalbum, bestående av 15 gamle hits og 15 nye sanger, i hovedsak produsert av Jackson selv samt Jimmy Jam og Terry Lewis, som hadde bidratt sterkt til søsteren Janet Jacksons suksess. De nye sangene var sterkt preget av at Jackson følte seg forfulgt av både medier og myndigheter. «They Don’t Care About Us», «Scream» (med Janet Jackson) og «You Are Not Alone» ble nye hits, men sistnevnte ble Jacksons siste listetopper.

Det ble aldri noen «Book 2» av HIStory, isteden ble albumet fulgt opp med remikssamlingen Blood On The Dance Floor (1997).

2000-tallet

Invincible (2001) var et forsøk på å oppdatere lydbildet til samtidens digitale r&b, med produksjon og komposisjon fra innovatører som Rodney «Darkchild» Jerkins, Babyface og R. Kelly, og gjestespill fra Brandy, Santana, Slash og den avdøde gangstarapperen The Notorious B.I.G.

Der Jackson tidligere hadde ligget i forkant av trendene, eller i det minste i takt med dem, føltes dette mer som et forsinket forsøk på å oppdatere seg til popmusikken på 2000-tallet, der produsenter og låtskrivere som Timbaland og The Neptunes dominerte hitlistene. Invincible kostet rundt 55 millioner dollar å spille inn og gi ut, men solgte «bare» seks millioner eksemplarer. En skuffet Jackson skyldte i 2002 på rasisme, i et kraftig oppgjør med plateselskapet Sony og dets mektige sjef Tommy Mottola.

Jackson holdt lav offentlig profil etter en opprivende rettssak i 2005, og slet med økonomiske problemer, men i 2006 begynte han arbeidet med et nytt album, i samarbeid med produsentene Will.i.am fra gruppen Black Eyed Peas og Rodney Jerkins, men intet ble utgitt, med unntak av singlene «The Girl is Mine 2008» (med Will.i.am) og «Wanna Be Startin’ Somethin’ 2008» (med Akon), nye remikser gitt ut i forbindelse med jubileumsutgaven Thriller 25 (2008).

Vinteren 2009 annonserte Jackson en comeback-turné, hans første store konserter siden HIStory-turneen i 1997, som skulle starte med hele ti London-konserter. Tre uker før de planlagte konsertene døde Jackson i Los Angeles, som følge av en overdose propofol, som hans personlige lege hadde gitt ham som sovemedisin. Legen ble dømt til fire års fengsel.

Posthumt er det utgitt to Michael Jackson-album med tidligere uutgitte sanger: Michael (2010) var basert på arbeidet som begynte i 2006, men rommet også sanger opprinnelig spilt inn så tidlig som 1982. Det hadde gjestespill fra Lenny Kravitz, Akon og 50 Cent. Xscape (2014) består av sanger spilt inn mellom 1980 og 2001, og modernisert for utgivelse av produsenter som Timbaland og norske Stargate.

På scenen

Michael Jackson i Kansas City 1988. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

/NTB Scanpix ※.

Jackson var en perfeksjonistisk utøver, som visket vekk grensene mellom konsert, show, musikal og spillefilm med sine turneer, opptredener og musikkvideoer. Han la like stor vekt på dans som vokal, og utviklet en særegen og uortodoks stil. Som voksen sang han med en entusiastisk, hikstende, vibrerende og lys tenor, med en utstrakt og gjentakende bruk av vokale ad-libs, hvisking, stønning og andre utrop.

Han var en dyktig danser med full kroppskontroll, som kunne få leddene til å bevege seg i uventede mønstre og blant annet spesialiserte seg med «gående» danser som the robot og signaturdansen moonwalk, der han beveget seg baklengs samtidig som kroppen så ut som den var på vei framover. Selv om Jackson stadig tok seg i skrittet på scenen var ikke utstrålingen like rå og erotisk som for eksempel James Brown og Prince.

I 1988 ga Michael Jackson ut selvbiografien Moonwalker og var hovedperson i musikkfilmen av samme navn, som inneholdt hitsingelen Leave Me Alone. Tittelen på boka henspiller på hans spesielle dansetrinn, og på hans unike posisjon som sceneartist og showmann.

Jackson gjennomførte bare tre verdensturneer i løpet av karrieren, i kjølvannet av albumene Bad, Dangerous og HIStory. Han spilte i Norge to ganger, 15. juli 1992 og 19. august 1997, begge ganger på Valle Hovin i Oslo.

Privatliv

Michael Jackson etter et rettsmøte i 2005
Michael Jackson ble anklaget for overgrep mot barn i 1993 og igjen i 2005, men ble ikke dømt i noen av sakene.
Michael Jackson etter et rettsmøte i 2005
Av /Getty.

Michael Jackson var populærmusikkens største stjerne i 1980-årene, på grunn av sitt talent og sin arbeidsvilje samt sine evner som forretningsmann og karriereutvikler. Men med årene skulle hans eksentriske personlighet, plastiske operasjoner og påfunn i privatlivet i økende grad skygge for musikken.

I 1993 ble Jackson beskyldt for seksuelt misbruk av mindreårige gutter. Selv om det ikke ble reist tiltale, fikk karrieren en alvorlig knekk.

I 1994 giftet han seg med Lisa Marie Presley, datter av Elvis Presley, et ekteskap som varte i 18 måneder. Han giftet seg med Debbie Rowe i 1996. Paret fikk to barn. De ble skilt i 2000.

I 2003 ble han igjen satt under etterforskning for seksuelt misbruk av barn, og etter en rettssak med enorm medieoppmerksomhet ble han frikjent i 2005.

Michael Jackson er bror av Janet Jackson. Han har tre barn, Michael Joseph «Prince» Jackson Jr. (f. 1997), Paris-Michael Katherine Jackson (f. 1998) og Prince Michael Jackson II (f. 2002).

Album

  • Got To Be There (1972)
  • Ben (1973)
  • Music And Me (1973)
  • Forever, Michael (1975)
  • Off The Wall (1979)
  • Thriller (1982)
  • Bad (1987)
  • Dangerous (1991)
  • HIStory: Past, Present and Future – Book 1 (1995; samleplate med 15 nye låter)
  • Invincible (2001)

Største hits

  • Got To Be There (1972)
  • Rockin' Robin (1972)
  • Ain't No Sunshine (1972)
  • Ben (1972)
  • Don't Stop 'Til You Get Enough (1979)
  • Off The Wall (1979)
  • Rock With You (1980)
  • She's Out Of My Life (1980)
  • One Day in Your Life (1981; innspilt i 1975)
  • The Girl Is Mine (1982; duett med Paul McCartney)
  • Billie Jean (1983)
  • Beat It (1983)
  • Wanna Be Startin' Somethin' (1983)
  • Human Nature (1983)
  • Say Say Say (1983; duett med Paul McCartney)
  • Thriller (1983)
  • Farewell My Summer Love (1984; innspilt i 1973)
  • I Just Can't Stop Loving You (1987; duett med Siedah Garrett)
  • Bad (1987)
  • The Way You Make Me Feel (1987)
  • Dirty Diana (1988)
  • Smooth Criminal (1988)
  • Leave Me Alone (1989)
  • Black Or White (1991)
  • Remember The Time (1992)
  • In The Closet (1992)
  • Heal The World (1992)
  • Give In To Me (1993)
  • Will You Be There (1993)
  • Scream (1995; duett med Janet Jackson)
  • You Are Not Alone (1995)
  • Earth Song (1995)
  • They Don't Care About Us (1996)
  • Stranger In Moscow (1996)
  • Blood on the Dance Floor (1997)
  • HIStory / Ghosts (1997)
  • You Rock My World (2001)
  • One More Chance (2003)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Taraborrelli, Randy J.: Michael Jackson : The Magic and the Madness, [New ed.], 2004, isbn 978-03-304-2005-1

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg