Streikebrytere i Bergen under Storstreiken 1921, på kullager
En arbeidsgjeng fra Norges Samfundshjelp i Bergen under Storstreiken. Slike streikebrytere ble satt inn for blant annet å sikre transport, drift av bakerier, elektrisitets- og gassverk, eller, som her, forsyninger av kull.

Norges Samfundshjelp var en organisasjon stiftet i mai 1920 på initiativ fra rittmester Christopher Fougner, som fikk med seg Den norske Bankforening, Norges Handelsstands Forbund, Norges Håndverkerforbund, Norges Industriforbund, Norges Rederforbund og Norsk Landmandsforbund. Hensikten med organisasjonen var å holde i gang virksomheter som ble stanset ved streiker.

Organisasjonen samarbeidet med myndighetene og spilte en aktiv rolle ved at medlemmene gjorde streikebryterarbeid under arbeidskonflikter i 1920-årene, særlig under storstreiken i 1921. Den ble ledet av Fougner og eksisterte fram til slutten av 1920-årene, hvis ikke lenger. Det er ukjent når og om den ble formelt oppløst.

Forbildet for Samfundshjelpen var den tyske Technische Nothilfe («Teknisk krisehjelp»), som Fougner hadde studert nøye. Dannelsen av Norges Samfundshjelp, som opprinnelig var tenkt å hete «Borgersamfundets selvforsvar», må forstås på bakgrunn av en frykt i perioden like etter første verdenskrig for at arbeiderbevegelsen ville forsøke å iverksette streiker som kunne lamme samfunnet, kanskje med sikte på revolusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg