Ola Enstad

Faktaboks

Ola Enstad
født:
10. november 1942, Lesjaskog
død:
2. august 2013, Oslo

Foto 1986. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ola Enstad
Av /NTB Scanpix ※.
Dykkar installasjon, på Vaterland i Oslo, av Ola Enstad. Fotoet er hentet fra Digital Museum.
.
Lisens: fri

Ola Enstad, norsk billedkunstner. Utdannet ved SHKS 1967–69, elev av Per Palle Storm ved Statens Kunstakademi 1969–73. Han arbeidet med skulptur i forskjellige materialer og med fotomontasje.

Enstad oppnådde maksimal uttrykkskraft ved et minimum av virkemidler med sine store menneskehoder av betong, som i en storlinjet form fri for detaljer gav en monumental effekt. Dette kom til uttrykk i for eksempel Borgerskapets diskrete sjarm (1972–73, Museet for samtidskunst). Hodene i skulpturen tolkes gjerne som symbol for samfunnets makthavere.

Dobbeltheten i Enstads kunst kan virke både humoristisk og truende, og kamp mot ensretting og undertrykkelse er gjennomgangstemaer. I sitt bildeunivers jobbet han med variasjoner over motiver som øglen, og i 1980-årene sammenstillinger av små froskemenn i støpt polyester med våtdrakter og surstoffbeholdere. Hans fotomontasjer skjerper publikums visuelle evne og forrykker vanlige referanserammer ved sine overraskende kombinasjoner og dimensjoner.

Av offentlige utsmykninger kan nevnes hans maskeaktige veggrelieff på Nationaltheatret stasjon i Oslo (1980) i samarbeid med Bård Breivik, som har blitt sterkt ramponert. Samme skjebne har hans kontroversielle skjelettkonstruksjon i tre av en kamøgle, Stegosaurus, lidt. Den vant første premie i Norsk Kulturråds konkurranse om skulptur i lekemiljø 1977 og var i 1980-årene plassert i Torshovdalen i Oslo før den ble demontert. Har også utført Neve med rose (1991), oppført på Lilletorget i Oslo. Enstad deltok blant annet i utstilling i São Paulo, Brasil 1991. Museet for samtidskunst eier også hans 4 vogger (1983).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg