Faktaboks

Administrasjonssenter
Osen
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
904 (2022)
Landareal
370 km²
Høyeste fjell
Storheia, Jorpetjahke (601 moh.)
Innbyggernavn
osing
Målform
bokmål

Kommunevåpen

Kart: Osen kommune i Trøndelag
Osen kommune i Trøndelag fylke.
Kart: Osen kommune i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Osen

Osen. Fra Bjørsvika. I bakgrunnen Buholmråsa fyr. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Osen er en kommune i Trøndelag som ligger lengst nord i Fosen og grenser mot Namdalen.

Kommunen ble etablert i 1892 ved deling av daværende Bjørnør kommune.

Natur

Osen er en typisk kystkommune med mange øyer og skjær og korte fjorder som skjærer inn i landet mot sørøst.

Dalføret Steinsdalen med Steinsdalselva er det dominerende landskapstrekket i fastlandsdelen av kommunen. Ellers fører korte daler inn i et kupert terreng med sparsomt skogdekke og snaufjell med høyeste punkt på Storheia, 600 meter over havet lengst i sørøst. Berggrunnen består overveiende av gneis av grunnfjellsopprinnelse.

Bosetning

Folketallet har gått en del tilbake siden andre verdenskrig. I perioden 2010–2022 var nedgangen i folketallet 12,5 prosent, mot 11,4 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Hoveddelen av bosetningen ligger i nedre del av Steinsdalen og ved kysten rett utenfor. Grenda Osen med administrasjonssenter, butikker, kommunehus og kirke ligger ved Steinsdalselvas utløp.

Det er også noe bosetting på Seter nord for Svesfjorden i nord og på Skjervøyene helt i sørvest. Forbindelsen mellom Seter og kommunen forøvrig er enten med båt, eller på vei gjennom Flatanger og Namsos kommuner.

Kart over Osen kommune
Kart over Osen kommune
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Næringsliv

De viktigste næringene er jordbruk med hovedvekt på husdyrhold, fiske og virksomheter knyttet til lakseoppdrett. Industrien er beskjeden; her finnes blant annet pukkverk og plastrørfabrikk.

Samferdsel

Osen har veiforbindelse med de andre bygdene sør på Fosenhalvøya ved fylkesveg 715, som fortsetter oppover Steinsdalen til Namdalseid med forbindelse videre til Namsos og Steinkjer på fylkesveg 17. Til Seter i nord går fylkesveg 766 i Flatanger.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Osen hører til Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Fosen regionråd sammen med Indre Fosen, Ørland og Åfjord.

Osen kommune tilsvarer soknet Osen i Fosen prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Osen til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

Delområder og grunnkretser i Osen

For statistiske formål er Osen kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 9 grunnkretser: Åsegg, Stein, Mo, Strand, Brattjer, Skjervøy, Hepsøy/Ramsøy, Sæter og Bjørsvik.

Historikk og kultur

Ved Strand finnes helleristninger fra steinalderen, dyrefigurer med en stor hval som midtpunkt. Ved Svesfjorden ligger Halvikhulen, med en katedrallignende åpning på rundt 100 meter.

På Vingsand ligger bygdetunet, her vises Bjørnørspelet om sommeren. Osen kirke er en langkirke i tre, bygd i 1877. Seter har en årlig havfiskefestival.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet ble godkjent i 1987 og viser et sølvfarget fiskegarn over en blå bakgrunn. Det symboliserer fiske og fiskeritilknytning.

Navnet er trolig etter en gård ved Steinsdalselvas utløp; det innerste av fjorden utenfor heter også Osen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Sigurd Brattgjerd. Bjørnørfolket. Bind 1. Osen 1. 1993. 630 s. ISBN 82-992891-0-6. Omfatter Seter-Sundet og alle øyene i Osen
  • Sigurd Brattgjerd. Bjørnørfolket. Bind 2. Osen 2. 1993. 686 s. ISBN 82-992891-1-4. Omfatter Osen Øvre Åsegg og Brattjer-kretsen
  • Olav Nilsen. Osen bygdebok. Utgitt av Osen historielag. 2 bind. 1950 og 1985. Allmenn bygdehistorie. Les bind 1 her. Les bind 2 her.
  • Harald Hansen, mfl. Osen Handelsforening 100 år: 1895-1995.
  • Lars Nesmo og Per Vingsand. Osen kirke 100 år. 1978

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg