Oslo Arbeidersamfunn
Oslo Arbeidersamfunn holder til i Samfunnshuset på Arbeidersamfunnets plass. Foto fra 2019.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Oslo Arbeidersamfunn er Arbeiderpartiets største partilag. Det holder til i Samfunnshuset på Arbeidersamfunnets plass i Oslo.

Faktaboks

Også kjent som

Christiania Arbeidersamfund, Kristiania Arbeidersamfunn

Historie

Oslo Arbeidersamfunn

Oslo Arbeidersamfunns tidligere lokaler i Torggata 14. Foto fra 1914.

Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Oslo Arbeidersamfunn (Samfunnshuset)
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Oslo Arbeidersamfunn ble grunnlagt som Christiania Arbeidersamfund i 1864 av Eilert Sundt. Foreningen startet blant annet foredragsvirksomhet, opprettet et leseværelse og stiftet en sykekasse. Fra starten av skulle organisasjonen ikke være politisk, men i 1872 ble det likevel dannet et «samtalelag» hvor aktuelle saker ble drøftet, og som utgjorde en radikal opposisjon mot det konservative styret. Styret var på denne tiden dominert av folk som ikke var arbeidere, men blant medlemmene kom industriarbeidere til å utgjøre en stadig større del.

De indre motsetningene tilspisset seg, og førte i 1873 blant annet til at det konservative styret ekskluderte Olaus Fjørtoft. I 1879 erobret Venstre styret i arbeidersamfunnet, der det ble holdt store politiske møter i de følgende årene, og i 1882 fikk den radikale fløyen et avgjørende gjennombrudd. Dette åpnet for en betydelig innflytelse fra sosialistisk innstilte folk, slike som mente at Venstre i alt for liten grad ivaretok arbeidsfolks interesser, for eksempel når partiet ikke krevde allmenn stemmerett. I 1893 besluttet generalforsamlingen å melde organisasjonen ut av De forenede norske Arbeidersamfund, hvor Kristiania-samfunnet hadde vært det klart største og viktigste medlemmet, og inn i Det norske Arbeiderparti.

I 1918 ble den moderate ledelsen av Kristiania Arbeidersamfund overtatt av folk som støttet den revolusjonære «nye retning» i arbeiderbevegelsen, og i 1919 ble det meldt inn i Norges Social-Demokratiske Ungdomsforbund. De voldsomme fraksjonskampene innenfor bevegelsen i første halvdel av 1920-årene utspilte seg for en betydelig del i Kristiania Arbeidersamfunn, som ble stående i Arbeiderpartiet da dette ble splittet i 1923 (og Norges kommunistiske parti brøt ut).

I rollen som partilag skulle samfunnet gjennom lange perioder spille en vesentlig rolle som arbeiderbevegelsens sentrale diskusjonsforum i hovedstaden. Det har i mellom- og etterkrigstiden ofte fungert som en arena for å prøve ut politiske initiativer.

Arbeidersamfunnet er fortsatt en av Arbeiderpartiets største og viktigste foreninger. Samfunnets eget hus på Arbeidersamfunnets plass i Oslo stod ferdig i 1940; solgt til Olav Thon i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Viksveen, Thor (2013). De som styrte Norge: Oslo Arbeidersamfunn 150 år. Oslo: Oslo Arbeidersamfunn.
  • Zachariassen, Aksel (1964). På forpost: Oslo arbeidersamfund 100 år, 1864–1964. Oslo: Oslo Arbeidersamfund.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg