Pantanal

Hyasintara er en sjelden papegøyeart som trives i tropisk våtmark og hekker i hule trær. Fuglen lever i sørlige Brasil, østre Bolivia og nordøstre Paraguay.

Pantanal er et enormt våtmarksområde i Sør-Amerika, hovedsakelig i de brasilianske delstatene Mato Grosso do Sul og Mato Grosso, med mindre deler i Bolivia og Paraguay. Med et dynamisk areal på 140 000–210 000 kvadratkilometer er Pantanal verdens største våtmark.

Faktaboks

uttale:
pantanˈal
etymologi:

Pantanal dreneres av elven Paraguay, mellom 100 og 200 meter over havet, 2000 kilometer fra munningen Rio de la Plata. Mindre deler av området står på UNESCOs verdensarvliste. Området er omgitt av platåland på alle kanter, og dekkes av løsmasser etter en tidligere innsjø som begynte å tørke ut for 65 millioner år siden. I regntiden (oktober–mars) oversvømmes rundt to tredjedeler av området.

Vegetasjonen er variert og består av savanne, urskog, gressletter og sandbanker. I dyrelivet inngår flodsvin, anakondaer, jaguarer, kaimaner, mankeulv, kjempeoter, kjempebeltedyr, søramerikatapir, mange forskjellige fiskearter og et svært stort antall fuglearter. Et stort prosjekt med internasjonal støtte er igangsatt for å forbedre administrasjonen av området med utbygging av flomkontroll, modernisering av sanitæranlegg, utvikle økoturisme, fremme lokale produkter og styrke politiovervåkingen av området. Miljøet er likevel truet. Menneskelig påvirkning har både forrykket tørke- og flomsyklusen, og ført til mer erosjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg