Regin Dahl

Faktaboks

Regin Dahl
født:
1918
død:
2007

Regin Dahl, færøysk lyriker og sangkomponist. Dahl var hele sitt voksne liv bosatt i Danmark, men diktet på færøysk, debutboken bar da også tittelen Í utlegd (1936). Hans lyrikk er utpreget musikalsk, ofte sangbar, med sterk vekt på rytmiske elementer og språklig velklang. Lengst når han i naturskildringene, ofte med en blanding av sårhet og ironisk kommentar. Temaene kretser om kjærligheten, ensomheten, angsten for det ukjente; noen dikt har også et klart engasjement mot krigens og undertrykkelsens redsler. Bildene er sterkt situasjonsladede, de religiøse overtonene er merkbare i enkelte dikt. Mest utfordrende er han i noen dikt som hyller den erotiske kjærligheten. Formen er en forsiktig modernisme.

Blant hans mest sentrale diktsamlinger kan nevnes Eftirtorv (1981), som er en gjennomført komposisjon over utlegd-motivet; dikteren trer frem i form av en utstøtt dverg som skaper i det skjulte. Videre utgav han diktsamlingen Smámunir (2000, Små forskjeller).

Regin Dahl komponerte også musikk til egne og andres dikt og gav ut plater med egen sang. Gjendiktninger til norsk i Færøysk lyrikk (ved Knut Ødegård, 1974).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg