Rikstinget
Frimerke fra 1942 med bilde av Quisling og teksten Rikstinget.
Rikstinget
Av .

Rikstinget var organet som ifølge Nasjonal Samlings partiprogram skulle erstatte Stortinget. I 1934 var Rikstinget skissert som et tokammersystem med et næringsting og et kulturting. Begge var tenkt bygd på laug som skulle opprettes med utgangspunkt i partene i arbeidslivet, der både arbeidsgivere og arbeidere skulle velge representanter gjennom sine fagorganisasjoner.

Tanken om et slikt riksting fikk liten tilslutning i det politiske Norge før andre verdenskrig, men under den tyske okkupasjonen (1940–1945) åpnet det seg muligheter for at Nasjonal Samling (NS) kunne forsøke å sette sine politiske ideer ut i livet til tross for at det store flertallet av befolkningen var motstandere av dem. NS-føreren Vidkun Quisling planla nå at Rikstinget skulle danne maktbasisen og den tilsynelatende oppslutningen som han ønsket å bygge sitt styre på. I juni 1942, etter at Quisling var utpekt som ministerpresident og NS var erklært som statsbærende parti, begynte arbeidet med å kalle inn til et riksting i forbindelse med konstituering på NS’ riksmøte i september samme år.

Etter å ha blitt konstituert, var planen fra Quisling og NS’ side at Rikstinget skulle innlede sitt virke med å undertegne en foreløpig fredsavtale med Nazi-Tyskland, en avtale Quisling hadde anmodet den tyske føreren Adolf Hitler om å få inngå på vegne av det okkuperte Norge. I august ble opplegget kjent blant motstandsfolk, som fryktet at en slik fredsavtale ville kunne bane vei for en gjeninnføring av verneplikten, slik at NS-regimet potensielt ville kunne mobilisere norske vernepliktige soldater til å tjenestegjøre på tysk side i krigen.

En stor motaksjon mot Rikstinget satte inn, denne gang med næringsorganisasjonene i spissen, og i regi av Koordinasjonskomiteen. Arbeidsgivere og arbeidere gjorde det klart at masseutmelding ville komme dersom de skulle representeres i et riksting. Rundt 100 000 enkeltpersoner meldte seg skriftlig og enkeltvis ut av LO. Rikstingsplanene ble skrinlagt omkring midten av september, men mest på grunn av en annen årsak: Hitler avslo nemlig å innlede fredsforhandlinger eller inngå en fredsslutning mellom Norge og Tyskland mens krigen fortsatt pågikk. Dermed falt mye av grunnlaget for å opprette Rikstinget bort, og planene ble satt på vent, med den følge at de aldri ble realisert.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg