Sankt Gallen er en kanton i Sveits, i den nordøstlige delen av landet; kantonen utgjør 2026 kvadratkilometer og har 510 700 innbyggere (2020). Hovedstad er byen Sankt Gallen som ligger nordøst i kantonen. Kanton Sankt Gallen grenser til kanton Thurgau og til Tyskland (i Bodensee) i nord, til Østerrike og Liechtenstein i Rhinen i øst, til kanton Graubünden i sørøst og sør, til kantonene Glarus og Schwyz i sørvest og til kanton Zürich i vest.

Nordøst i Sankt Gallen ligger kanton Appenzell som en «øy», det vil si at den omsluttes fullstendig av kanton Sankt Gallen.

Natur

Wil
Sankt Gallen. Landskap ved byen Wil, lengst nordvest i kantonen.
Wil
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Sankt Gallen er hovedsakelig et høyland. I de nordlige og sentrale deler av kantonen går For-Alpene, i sørvest Glarus-Alpene (se Glarner Alpen) som har høyder opp til henholdsvis 2501 meter over havet (Säntis) på grensen til Appenzell, og 3247 meter over havet (Ringelspitz/Piz Barghis) på grensen til kanton Graubünden i sør. Lavland finner en særlig langs de store sjøene og elvene, særlig Rhinen i øst; her er også bosetningen tettest.

Befolkning og næringsliv

Befolkningen er tysktalende, noe under 60 prosent er katolikker, vel 30 prosent protestanter. Jordbruket domineres av husdyrhold. I lavlandsområdene dyrkes korn, poteter, frukt og grønnsaker.

Sankt Gallen er blant de viktigste industrikantonene i Sveits. Særlig merkes verkstedindustrien som har over halvparten av de sysselsatte i industrien, mest i maskin- og metallvareindustri, samt i produksjon av databehandlingsutstyr, elektroniske/optiske instrumenter og ur. Viktige industribransjer ellers er treforedling/grafisk industri og gummi-, plast og mineralsk industri. Tradisjonelt har Sankt Gallen vært blant Sveits viktigste kantoner hva gjelder tekstilindustri og grafisk industri.

Sankt Gallen har atskillig turisttrafikk. Etter antall gjestedøgn på overnattingsstedene er trafikken størst i hovedstadsområdet, i Rhindalen i øst og i fjellområdet mellom Walensee og Toggenburg/Säntis sentralt i kantonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg