den glade kirkegården (Cimitirul Vesel) i Săpânța

De forskjellige språkene blir i Romania blant annet på kirkegårdene synlige. Her et bilde fra den såkalte glade kirkegården (Cimitirul Vesel) i Săpânța i Maramureș nord i landet. Den lokale kunsteren Stan Ioan Pătraș (1908–1977) pyntet trekorsene med malte bilder og epitafierrumensk.

Tysk gravsten i Sighișoara
Tysk gravsten i Sighișoara. Byen, som også har det tyske navnet Schäßburg og det ungarske navnet Segesvár, ble grunnlagt av tyske innvandrere på 1100-tallet. I dag står byens historiske sentrum på UNESCOs verdensarvliste.

Offisielt språk i Romania er rumensk, som 91,6 prosent av befolkningen oppgav som morsmål ved folketellingen i 2021. Det var ikke alle som besvarte spørsmål om språk og etnisk tilhørighet, og prosenttallene her er beregnet i forhold til den andelen av befolkningen som besvarte spørsmålene (86,9 prosent gjorde det). Det viktigste minoritetsspråket er ungarsk, og 6,3 prosent av befolkningen har det som morsmål (1,04 millioner). Man antar at det lever i underkant av 2 millioner romer i Romania; et stort antall av dem har en variant av romani som første- eller annetspråk. Ifølge folketellingen av 2021 oppgav 1,20 av prosent av befolkningen språket som morsmål. En rom-organisasjon har siden påstått at ikke alle rom-bosetninger ble tatt med i folketellingen. Tysk var tidligere et stort minoritetsspråk, men er ved omfattende emigrasjon til Tyskland både før og etter revolusjonen i 1989 blitt sterkt redusert. I 2021 hadde 0,10 prosent av befolkningen tysk som morsmål (ca. 16 000). Omtrent like mange (0,10 prosent, ca. 17 000) har tyrkisk som morsmål, og over dobbelt så mange oppgav ukrainsk som sitt morsmål (0,25 prosent, ca. 41 000).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg