Faktaboks

Traian Băsescu

Uten rumenske spesialbokstaver skrives navnet som Traian Basescu

Født
4. november 1951, Basarabi (fra 2007: Murfatlar), Constanța-fylket
Traian Băsescu
Traian Băsescu var Romanias president i ti år, fra 2004 til 2014.
Foto fra 2012.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Traian Băsescu er en rumensk politiker. Han var landets president fra 2004 til 2014 (to valgperioder, som er grunnlovens maksimum).

Bakgrunn

Han ble utdannet skipsoffiser, var offiser i handelsflåten i 1976–1987 og ble videreutdannet blant annet ved Norwegian Shipping Academy i 1995 (fra 2000 en del av Handelshøyskolen BI).

Băsescu var transportminister i 1991–1992 og medlem av parlamentet fra 1992 til 1996, da han gikk av etter beskyldninger om korrupsjon under privatiseringen av handelsflåten. Han ble frikjent, og satt igjen i parlamentet i 1996–2000 og var transportminister på nytt i 1996–2000. I 2000–2004 var han borgermester i Bucureşti. Fra 2001 til 2004 var han leder av Det demokratiske partiet (Partidul Democrat, PD), et parti som hadde sin opprinnelse i Den nasjonale redningsfronten, som overtok styret i Romania etter kommunistregimets fall i 1989, men som ble splittet i 1993.

President

Første periode

Ved presidentvalget i 2004 stilte Băsescu som kandidat på kort varsel, etter at opposisjonens offisielle kandidat trakk seg. Băsescu fikk bare om lag 31 prosent av stemmene i første valgomgang, men vant andre valgomgang i desember med knapp margin (51,2 prosent) over motkandidaten Adrian Năstase, og ble dermed Romanias president fra 2004. Han besøkte Norge i november 2007.

Băsescu nådde sitt viktigste politiske mål, nemlig å få Romania inn i EU. Etter at EU-medlemskapet var klart i 2007, kom det til en maktkamp mellom Băsescu og statsminister Călin Popescu-Tăriceanu, som endte med at Popescu-Tăriceanu gikk av som statsminister i desember 2008. Parlamentet hadde i april 2007 stemt for at Băsescu skulle avsettes, men han ble sittende etter at han hadde fått fornyet tillit i en folkeavstemning i mai. I samsvar med grunnlovens regler hadde han vært suspendert i tiden fram til folkeavstemningen.

Høsten 2009 ble det på ny en konflikt mellom Băsescu og parlamentet, som førte til at regjeringen Emil Boc fikk mistillitsvotum. Băsescu ønsket å beholde Boc som statsminister, og nektet å godta parlamentsflertallets ønske om Klaus Iohannis som partiløs statsminister. Samtidig nektet parlamentet å godkjenne Băsescus forslag til ny statsminister.

Presidentvalget i november 2009 ble dermed avholdt mens Romania sto oppe i en regjeringskrise, og regjeringen Boc fungerte som et forretningsministerium. Traian Băsescu fikk flest stemmer i første valgomgang med 32,44 prosent av stemmene. Sosialdemokraten Mircea Geoană fikk 31,15 prosent. I andre valgomgang 6. desember vant Băsescu knepent med 50,33 prosent av stemmene mot Geoanăs 49,66 prosent.

Andre periode

Băsescu framstiller seg selv som folkets representant mot politikere flest, som han mener tenker mest på egne, snevre interesser. Hans politiske motstandere synes han er for opptatt av å samle personlig makt i presidentstillingen, og at han utviser for lite respekt for parlamentariske prinsipper. Etter at den Băsescu-vennlige fløyen i parlamentet våren 2012 mistet flertallet ved at flere parlamentarikere skiftet parti, måtte Băsescu godta en koalisjonsregjering fra den tidligere opposisjonen med sosialdemokraten Victor Ponta som statsminister. Det nasjonalliberale partiet med Crin Antonescu som leder var den andre hovedpartneren i regjeringen.

Maktkampen mellom Băsescu og Ponta/Antonescu ble på forsommeren 2012 stadig hardere, og 6. juli vedtok parlamentet å suspendere Băsescu fra presidentstillingen. Begrunnelsen var anklager om maktmisbruk. Prosedyren ble godkjent av grunnlovsdomstolen 9. juli. Suspensjonen ble i samsvar med grunnloven prøvd i en folkeavstemning 29. juli 2012. Det var krav om at minst 50 prosent (+ én stemme) av de stemmeberettigede måtte delta for at avstemningen skulle være gyldig. Băsescu og hans tilhengere oppfordret til valgboikott for å få kjent resultatet ugyldig. Siden bare 46,2 prosent deltok, var den naturlige konklusjonen at han ikke ble avsatt, selv om 87,5 prosent av de som deltok, stemte for at han skulle avsettes. 11,2 stemte mot, og 1,3 prosent stemte blankt.

2. august 2012 kom grunnlovsdomstolen imidlertid til at det kunne være tvil om antallet navn på manntallslistene var korrekt, noe som kunne ha betydning for beregningen av valgdeltakelsen. Domstolens avgjørelse om folkeavstemningen ble derfor utsatt, opprinnelig til 12. september. Domstolens avgjørelse kom likevel 21. august. Ifølge den var valgdeltakelsen for lav til at president Băsescu kunne avsettes. Den suspenderte presidenten gjeninntrådte i sin stilling 28. august 2012.

Tiden etter suspensjonen var preget av gjentatte konflikter med statsminister Ponta, men også av perioder med en tilsynelatende bedre samarbeidsatmosfære. Høsten 2013 forverret forholdet seg, noe som også kom til uttrykk i personlige utskjellinger på direktesendt TV. I forbindelse med republikken Moldovas tilnærming til EU (assosieringsavtale november 2013) gikk Băsescu åpent inn for at det bør være et mål for Romania å bli gjenforent med Moldova, dersom innbyggerne i Moldova ønsker det. Da statsminister Victor Pontas regjeringskoalisjon sprakk i februar 2014, oppsto det igjen en ordkrig mellom landets president og statsminister. Den tiltok i styrke under valgkampen før presidentvalget høsten 2014, da Ponta stilte som en av kandidatene.

Traian Băsescu gikk av høsten 2014, og ble etterfulgt av Klaus Iohannis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg