Faktaboks

Yngvild Fagerheim
Født
16. september 1942, Dale i Sunnfjord
Utsyn frå kjøkkenglaset
Yngvild Fagerheim. Keramisk arbeid utført i delvis glasert porselen. Utført i 1976.
© /Nasjonalmuseet/Frode Larsen/BONO.
Lisens: Vernet verk

Yngvild Fagerheim er en norsk keramiker, utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole. Hun var blant de første norske keramikerne som brøt med bruksaspektet og heller leverte en rekke teknisk og kunstnerisk dyktige arbeider, ofte med klar politisk tendens.

Bakgrunn

Sammen med Terje Westfoss var Fagerheim part i kunstnerkollektivet «Maja og Trompeten». Begge var politisk engasjerte og varierte mellom å lage brukskeramikk til kunstkeramikk. I 1971 flyttet de fra Trondheim til Fredrikstad der de startet opp et nytt keramikkverksted på PLUS.

Keramikkunst

En rekke av Fagerheims arbeider fra sent 1960-tallet og 1970-tallet tar opp politiske problemstillinger. USAs krigføring i Vietnam var et tema som resulterte i flere sterke verker. In God We Trust fra 1968 forestiller en gravsten med en due og en bombe med blomsterkrans som er på vei til å treffe målet. Hun har også vært aktiv i feministbevegelsen. Utsyn frå kjøkenglaset (1976) illustrerer kvinnen som nærmest uten fremtidsvisjoner ser ut av kjøkkenvinduet.

Nei til Jacob-prisen

I 1977 ble Fagerheim tildelt Jacob-prisen. Hun ønsket derimot ikke å motta prisen da hun mente det hadde blitt tatt til inntekt for Landsforbundet Norsk Brukskunst, en organisasjon Fagerheim på det tidspunktet tok avstand fra.

Kampen mot tortur og krig

Det politiske engasjementet fortsatte videre utover 1970- og 1980-tallet. I en serie arbeider viste Yngvild Fagerheim sin avsky mot tortur, sensur og maktovergrep i et samlet kunstuttrykk. Utan tittel I og Utan tittel II fra 1977/1982 i hvit porselen er nærmest abstrakte. Et svart kryss indikerer forbundne øyne og metalltråd en munn som er blitt sydd igjen for å tyste det frie ord.

Under Oslo International Ceramics Symposium (OICS) i 2003 stilte Fagerheim ut verket Al Quds i utstillingsvinduet til Palestinakomiteens butikk med samme navn. Det ble utført i porselen, steingods, speil, glass, stål, stein og fargepulver. Inspirasjon til arbeidet fikk Fagerheim fra den drepte, palestinske forfatteren Ghassan Kanafanis noveller.

Fri keramisk kunst

Vase

Yngvild Fagerheims vase i keramikk, Åker I, er utført ved eget verksted i 1997.

Vase
© /Blomqvist Kunsthandel/BONO.
Lisens: Vernet verk

Senere har Fagerheims interesse også vært rettet mot mulighetene som ligger i leiren, blant annet gjennom eksperimentering med form og glasur. Hun har også vært aktiv i kunstfaglig arbeid.

Yngvil Fagerheim er representert ved Nasjonalmuseet, Permanenten og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, samt andre viktige nasjonale og internasjonale museer og samlinger.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • Hå Gamle Prestegård, 1994
  • Galleri Brandstrup, Moss, 1993
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 1982
  • Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim, 1970

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • Norwegian Contemporary Ceramics, 1990-1992
  • Norway Now, England, 1984
  • Norsk Keramik, Danmark, 1971

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Jan-Lauritz (1989). En ny bevissthet: Norsk kunsthåndverk 1970–1990, C. Huitfeldt Forlag
  • Yvenes, Marianne (red. m.fl.) (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: Brukskunstorganisasjonen PLUS 1958–1978, Fredrikstad Museum/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
  • Fagerheim, Yngvild (2005). Yngvild Fagerheim: keramiske arbeid frå 1968–2005, Idé Trykk AS

Faktaboks

Yngvild Fagerheim

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg