Chert fra Spyssøy, Bømlo

Foldet metachert fra Spyssøy, Bømlo, av ordovicisk alder.

Chert fra Spyssøy, Bømlo
Av .

Chert er en sedimentær bergart eller mineralmasse sammensatt av meget finkornet kvarts. Den opptrer som regelmessig båndete, flintlignende avleiringer, eller som klumper og lag i sedimenter.

Faktaboks

Også kjent som
kiselskifer
Etymologi
ukjent opphav

Chert kan være dannet både ved direkte kjemisk utfelling fra vann i hav eller innsjøer og ved sedimentær opphopning av skall fra ørsmå organismer (kiselalger, radiolarier). Rød chert er farget av treverdig jern, og kalles jaspis. Flint er en varietet av chert med alder sen kritt til tidlig kenozoikum (tertiær).

I Norge finnes chert en rekke steder, deriblant nord på Karmøy, sør på Stord og Bømlo, Møksterområdet, på Frøya og i Alta og andre steder i Finnmark. En del steder er cherten omkrystallisert til metachert og har mistet den opprinnelige finkornete teksturen.

Chert ble brukt til redskap og pilespisser i steinalderen. Det største chertbruddet i Norge er trolig et 8000–6000 år gammelt brudd som ble funnet i Melsvika i Alta i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg