Cordieritt er et mineral som består av magnesium-aluminium-silikat med noe jern for magnesium. Cordieritt er strukturelt beslektet med beryll, mineralet er glassaktig og oftest blåfarget. Det viser sterk dikroisme (pleokroisme), blå i én retning og gul i en annen, og går på grunn av denne egenskapen også under navnet dikroitt. Et annet foreldet navn er iolitt.

Faktaboks

Uttale
cordierˈitt
Etymologi

etter den franske geolog og gruveingeniør Pierre Louis Antoine Cordier (1777–1861)

Cordieritt opptrer både i kontakt- og regionalmetamorfe bergarter (hornfelser i Oslofeltet; gneiser i Bamble–Arendal-trakten). Ved høy temperatur er den heksagonale modifikasjon indialitt stabil. Cordieritt påvirkes lett av hydrotermale løsninger (varme, vandige løsninger som gjennomtrenger bergartene) og omdannes til bløte, gulaktige eller røde aggregater som består av glimmere og leirmineraler (aspasiolitt, pinitt).

Klare, friske krystaller benyttes som edelstener (vannsafir, finnes i seifer i Sri Lanka). Det er mulig at vikingenes solstein som ble brukt i navigasjonen bestod av cordieritt.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning silikat
Kjemisk formel (Mg,Fe)2Al4Si5O18
Hardhet 7–7½
Massetetthet 2,6–2,66 g/cm³
Krystallsystem rombisk

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg