Flytedokk

Skjematisk tegning av en flytedokk. Til venstre er dokken hevet, til høyre senket.

Av /Store norske leksikon ※.
Flytedokk
Et skip i flytedokk i havnebyen Rotterdam i Nederland. Flytedokk kan ikke ta like store skip som tørrdokker.
Av /Shutterstock.

Flytedokk er et nedsenkbart, flytende anlegg som setter skip og andre flytende fartøy, som flytende oljerigger, helt fri av vannet, slik at reparasjoner, ettersyn, bunnskraping og maling kan foretas på de deler av skipet som ellers er under vann. Flytedokk er én av to vanlige typer dokk, der den andre er tørrdokk. En flytedokk har vanligvis mindre dimensjoner og kan ta mindre skip enn en tørrdokk.

En flytedokk er utformet som en lang pongtong med høye vegger langs begge sider og åpning på begge kortsider, og er bygd i stål. Flytedokken ligger oppankret flytende på sjøen, og ved å fylle pongtongen og delvis sideveggene med vann, kan dokken senkes til passende dybde for at skip som skal dokksettes kan seile inn. En del av dokkens sidevegger må alltid være over vann slik at dokken holder seg flytende.

Når skipet er på plass, pumpes vann sakte ut og dokken hever seg. Først slik at skipet hviler på kjølblokkene som er anbrakt i bunnen på samme måte som i tørrdokk, og så slik at selve skipet hever seg og blir stående tørt i dokken. De fleste flytedokker har også sideblokker og sidestøtter som holder skipet oppreist. På den ene eller begge av dokkens sidevegger er det ofte faste eller skinnegående løftekraner. Når skipet skal seile ut av dokken igjen, pumpes vann inn i dokkens pontong og sidevegger slik at den senker seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg