Kv Njord
Kv Njord
Lisens: CC BY SA 3.0

En kystvakt er en organisasjon som enten selvstendig eller som en del av et lands marine hevder landets suverenitet i territorialfarvannet og dets nasjonale rettigheter og forpliktelser i tilstøtende farvann og økonomisk sone i henhold til FNs havrettskonvensjon.

Oppgavene varierer noe fra land til land; de omfatter gjerne håndhevelse av statens lover, ressursforvaltning, oppsyn med fiske og fangst, kontroll med sikkerhetsbestemmelser for fartøyer, søk- og redningstjeneste, miljøvern til sjøs, og bekjempelse av smugling og illegal innvandring. Kystvakten kan også stå for driften av navigasjons- og kystradiosystemer, fyr- og merkevesen, og utføre isbryter- og værtjeneste med mer.

Internasjonalt samarbeid

Blant annet fordi kystvakten opererer i kyststatens 200 nautiske mils økonomiske soner, og dermed står overfor tilsvarende utfordringer og problemstillinger som nabolandenes kystvakter, har det etter hvert blitt etablert flernasjonale samarbeidsorganer for å samarbeide om og koordinere kystvaktaktiviteter.

I 2000 gikk USA, Russland, Japan og Korea sammen om å etablere North Pacific Coast Guard Forum (NPCGF), som senere fikk tilslutning også fra Canada og Kina. I 2007 ble North Atlantic Coast Guard Forum (NACGF) etablert, med 20 medlemmer, herunder de nordiske landene, de baltiske landene, Spania, Portugal, Nederland, Irland, Storbritannia, USA og Russland. I 2009 ble European Coast Guard Functions Forum (ECGFF) opprettet, med støtte fra EU-kommisjonen. Her møtes kystvaktledelsen fra over 30 EU- og Schengen-land.

I 2015 ble de åtte faste medlemslandene i Arktisk råd, Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA, enige om å etablere et Arctic Coast Guard Forum (ACGF), for å styrke det maritime samarbeidet i Arktis.

Samarbeidsforaene har det til felles at de ikke er traktatfestet, at deltakelsen er frivillig og beslutningene som fattes ikke er bindende. De befatter seg ikke med utenriks- eller sikkerhetspolitikk, opererer innenfor allerede eksisterende rettslige rammer og skal ikke duplisere arbeid som utføres av andre internasjonale fora.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg