Leopard av . CC BY SA 2.0

leopard

Leopardhunn hviler seg i et tre.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Svarte leoparder har vært kalt pantere i den tro at de var en egen art.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Leopardmor og barn.
Lisens: CC BY SA 3.0

Leopard er en rovdyrart i kattefamilien, tidligere også kalt panter. Leoparden er en av de store kattene.

Faktaboks

uttale:
leopˈard
etymologi:
av latin ‘løve’ og ‘panter’
også kjent som:
Panthera pardus

Pelsen har svarte flekker på gulaktig, mørk bunnfarge. Buken er lysere, av og til nesten hvit. På sidene er flekkene ordnet i seks–åtte rekker eller ringer. Halen er også flekket, mens halespissen har svarte ringer. Ørene er svarte ved basis og hvite i spissen. Kroppslengden er 100–190 centimeter, skulderhøyden 45–80 centimeter og halelengden 70–95 centimeter. Vekt er 30–80 kilo. Hannene er omkring 50 prosent større enn hunnene.

Leoparden lever stort sett av andre pattedyr, særlig antiloper, hjorter, geiter og aper, men tar også større fuglearter. Det hender at den angriper og dreper mennesker. Leoparden lever i mange slags områder, fra tropisk regnskog til tørr savanne, fra bebygde strøk til fjellområder. Den klatrer godt, men holder seg mest på bakken. Leoparden er hovedsakelig nattaktiv.

Leoparden har størst utbredelse av kattedyrene. Den forekommer over det meste av Afrika sør for Sahara og Sør-Asia, med spredte bestander i Nord-Afrika, Arabia og Det fjerne østen. Arten regnes som utrydningstruet.

Den store utbredelsen gjør at leoparden varierer meget i størrelse, farge og tegninger, og deles inn i flere underarter. Fullstendig svarte leoparder er ikke helt uvanlig i det sørøstlige Asia og Etiopia. På Malayahalvøya kan opptil 50 prosent av leopardene være svarte. I den tro at det har dreid seg om en egen art, har disse vært kalt pantere. Betegnelsen panter har imidlertid også vært brukt om flere av de andre store kattene, som jaguar og puma.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg