Oksalsyre er en organisk syre med formelen HOOC-COOH; den enkleste toprotiske karboksylsyren.
Faktaboks
- Uttale
- oksˈalsyre
- Etymologi
- av botanisk Oxalis acetosella, ‘gjøkesyre’
- Også kjent som
-
etandisyre
Det er en hvit krystallinsk forbindelse som i vannfri form smelter ved 189 °C. Den forekommer også som et dihydrat med smeltepunkt 101 °C. I form av salter finnes den i mange planter (gjøkesyre, rabarbra, spinat) og i små mengder i urinen hos mennesker og dyr. Oksalsyre har tidligere vært fremstilt ved oppvarming av sagflis under basiske betingelser, men syntetiseres nå vesentlig ved oppvarming av natriumformiat med natriumhydroksid.
Oksalsyre brukes mye i teknikk, særlig i renseprosesser, men brukes også i organisk syntese og som blekemiddel for tekstiler. Syren har også forskjellige laboratorietekniske anvendelser.
Oksalsyre i ren form er helseskadelig og virker etsende på øyne, hud og slimhinner og kan forårsake nyreskader. I matlaging og ved produksjon av rabarbravin kan oksalsyre fjernes ved tilsetning av kritt (se kalsiumkarbonat, CaCO3). Oksalsyren felles da som kalsiumoksalat. Hos noen mennesker kan inntak av oksalsyre gjennom ernæringen føre til dannelse av nyrestein.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.