Perledykker

Tradisjonell perledykking i Japan, som utføres av kvinner. Toba, 2018.

Perledykker
Av /Shutterstock.
Perle
Mann løsner perle fra musling i Doha, Qatar.
Perle
Av /Shutterstock.

Perlefiske er fiske etter perlemuslinger, oftest ved dykking.

Perlefiske i havet

Et betydelig perlefiske i Persiabukta utenfor Bahrain er gått sterkt tilbake. Meget kjent var også perlefisket i Mannarbukta på nordvestkysten av Sri Lanka. Perlefiske av et visst omfang foregår ved Myeik-arkipelet, i farvannene utenfor Indonesia, ved flere stillehavsøyer, og ved nord- og nordvestkysten av Australia. Ved det australske perlefisket er perlemoret mest ettertraktet, og særlig her benyttes moderne dykkerutstyr. Det drives også i Baja California, Det karibiske hav og Mexicogolfen. For å skåne bestanden blir perlemuslingene ofte gjennomlyst med røntgen, og de som ikke inneholder perler kastes ut igjen levende.

Ved tradisjonelt perlefiske hopper dykkeren i sjøen med en stein bundet til et tau festet i en løkke om foten; han kan dykke til vel 20 m dyp og oppholde seg der i vel 1 min. Til utstyret hører en kurv festet til et tau; med dette hales han opp til overflaten. En perledykker kan dykke opptil 30 ganger per dag.

Internasjonalt lovverk

I folkeretten er helt fra 1700-tallet retten til perlefiske der det gjennom generasjoner er drevet av kyststatens innbyggere, blitt anerkjent som en særrettighet for disse, også utenfor den egentlige sjøgrense; spesielt ved Bahrain og Sri Lanka. I nyere folkerett ansees perlefiske og utnyttelsen av andre stasjonære dyrearter på havbunnen som undergitt kyststatens suverenitet i kraft av reglene om kontinentalsokkelen.

Perlefiske i ferskvann i Norge

I gammel tid var fisket etter elvemuslingen i Norge dronningens rettighet; det ble drevet av ansatte perlefiskere lønnet etter faste satser eller med visse forrettigheter, for eksempel fritak for militærtjeneste. Ved lov av 7. juni 1845 ble det en grunneierrettighet.

Det har foregått som et rovfiske, hvor alle innsamlede muslinger ble drept istedenfor forsiktig åpnet, undersøkt og satt ut igjen. Fangst av elvemuslinger er i dag forbudt uten tillatelse fra fylkesmannen, jf. forskrift om fangst av elveperlemusling av 30. des. 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg