Schwa er en kort, trykklett, urundet sentral vokal som e i norsk gate slik det ofte uttales i østnorsk. I lydskrift (IPA) blir schwa betegnet ə.

Faktaboks

Uttale
ʃva

Schwa er utbredt som redusert vokal i trykklette stavelser i mange språk, for eksempel e i fransk petit 'liten', og e i tysk bitte 'vær så snill'. I engelsk er schwa den vanligste vokallyden, spesielt i trykklette stavelser, og kan blant annet representere e som i given, i som i pencil, a som i about og o som i memory. Noen språk har også schwa i trykksterke stavelser, for eksempel albansk og rumensk.

Det indoeuropeiske grunnspråket hadde visstnok en schwa. Etter nyere teorier var denne oppstått av forskjellige konsonanter, og man taler derfor også om konsonantiske schwa'er eller laryngaler.

Navnet «schwa» kommer fra hebraisk shva via tysk. I hebraisk grammatikk er schwa skrifttegn for en overkort vokal eller fravær av vokal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Så vidt meg bekjent, bruker ikke alle norske taleområder schwa; jeg mener derfor at første setningspåstand i beste fall blir for generell, og bedre kunne ha vært omformulert til t.d. «som e i standard østnorsk gate.»

skrev Hanne Gram Simonsen

Det har du naturligvis rett i. Men "standard østnorsk" er heller ingen god term, og det er heller ikke bare i østnorsk denne brukes. Men det kangodt omformuleres noe!

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Det stemmer ikke at schwa kun opptrer trykklett i engelsk. Se t.d. Geoff Lindsey https://www.youtube.com/watch?v=wt66Je3o0Qg, som nokså genialt understreker poenget sitt i slutten av den lenkede filmen.

svarte Hanne Gram Simonsen

Igjen har du nok rett i det, og det er naturligvis fordi man har tatt utgangspunkt i RP her. Samtidig er det vanskelig å gå inn på alle ulike varieteter, og noe av poenget er å vise at lyden er representert i skrift med mange ulike bokstaver. Jeg kan prøve å omformulere noe her så det blir mindre bastant, uten å gå for mye i detalj.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg