selvforsyning

Selvforsyning er det at et område (samfunn, nasjon) produserer like mye av varer og tjenester som det forbruker. I motsetning til selvberging tar selvforsyning ikke stilling til vilkårene for produksjonen og til kvaliteten av disse varene og tjenestene. Det vil si at selvforsyning også brukes om varer og tjenester som ikke nødvendigvis dekker primære behov. Økt selvforsyning av viktige vareslag fører til økt selvberging.

I Norge er selvforsyning hyppig brukt i forbindelse med matproduksjon. Det er et uttrykt politisk mål å øke landets selvforsyning av matvarer.

Selvforsyning brukes også i avgrenset betydning, for eksempel når en person, en familie eller et gårdsbruk produserer nok mat til å dekke eget forbruk.

Selvforsyningsgrad

Helsedirektoratet utgir årlig en rapport om utviklingen i norsk kosthold. Her beregnes vårt lands selvforsyningsgrad. Ifølge direktoratet angir selvforsyningsgraden «hvor stor andel av engrosforbruket av matvarer, regnet på energibasis, som kommer fra norsk produksjon». Direktoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2016 viser utviklingen til og med 2015. I denne rapporten var den norske selvforsyningsgraden for 2015 beregnet til 50 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

skrev Ingeborg Rygh Hjorthen

Hei, ville bare melde at lenken til Helsedirektoratets rapport ikke funker.

skrev Gisle Andersen

Takk for beskjed. Feilen er rettet nå. Beste hilsen Gisle Andersen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg