Absolutt nullpunkt

Absolutt nullpunkt vist i kelvin og celsius-skala.

Absolutt nullpunkt
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Absolutt nullpunkt er den laveste temperaturen som det rent teoretisk er mulig å oppnå. I en termodynamisk temperaturskala blir det absolutte nullpunkt den nedre grensen i skalaen med verdien 0.

I kelvinskalaen, som er en termodynamisk temperaturskala, er det absolutte nullpunktet i kelvin (K) fastsatt til:

Det absolutte nullpunkt er ikke mulig å nå gjennom eksperimenter, men det utgjør en viktig teoretisk nedre grense i fysikken. Ved det absolutte nullpunkt stopper all termisk bevegelse og entropien til systemet går mot null, se Nernst teorem. I laboratorier har en klart å oppnå temperaturer ned til cirka 100 pikokelvin (100·10⁻¹² K).

For å oppnå de laveste temperaturene benyttes magnetisk kjøling (adiabatisk avmagnetisering) av atomkjernene i en prøve (se kryogenikk).

For et system av partikler i likevekt, vil energien av partiklene være fordelt som beregnet av Ludwig Boltzmann. Da vil det være stadig færre partikler som har en bestemt energi dess større partikkelenergien er. Med bestemte pulseksperimenter er det mulig å «snu» fordelingen slik at det er færrest partikler i de laveste energinivåene. En slik tilstand kan sies å ha negativ temperatur. En negativ temperatur er høyere enn en positiv temperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg