Buholmråsa i Trøndelag
Buholmråsa i Trøndelag
Buholmråsa fyr
Buholmråsa fyr
Buholmråsa fyr
Av .

Buholmråsa fyr er en fyrstasjon på Sønnaholmen utenfor Svesfjorden i Osen kommune i Trøndelag fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1917, automatisert i 1989 og avbemannet i 1994.

  • Tårnets høyde: 23,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 38 meter
  • Lysvidde: 19,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Buholmråsa fyr har navn etter sundet, råsa mellom Sønnaholmen og Buholmen. Navnet forteller at det tidligere har vært en sjøbu på holmen.

Historikk

Buholmråsa ble bygget for å erstatte Raudøy fyr og lyse opp søndre del av havstykket Folda. Den ble utstyrt som familiefyr med plass til fyrvokter og assistent med familier, og ett rom og kjøkken til en enslig reserveassistent. Fyrtårnet hadde en høyde på 16 meter og ble oppført i støpejern. Høsten 1944 ble fyrstasjonen angrepet av allierte fly, og fyrvokterboligen og uteboden ble skutt i stykker og brant ned. Stasjonen ble gjenreist i 1948 med to bolighus; ett til fyrvokterfamilien og ett til to fyrbetjenter og deres familier. Tårnet ble også forhøyet. I 1958 ble fyrstasjonen elektrifisert med strøm fra land og med et dieselaggregat som reserve på fyret. I 1965 fikk Buholmråsa installert et radiofyr, og i 1980 ble også navigasjonshjelpemidlene i området utvidet med et radarfyr (Racon) på Langrø fyrlykt nord for Buholmråsa. Fyrstasjonen ble fredet i 2000. Sætervik Handel AS, i tettstedet Seter innenfor fyret, leier nå fyrmesterboligen av Kystverket og leier den ut til turister.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere, Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg