Filipstadeksplosjonen
Ødeleggelsene i Filipstad etter eksplosjonen.
Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY 2.0

Filipstadeksplosjonen var en eksplosjon som inntraff da store mengder sprengstoff gikk i luften ved Filipstadkaia i Vika i Oslo den 19. desember 1943. Ved siden av eksplosjonskatastrofen i Vågen i Bergen den 20. april 1944, var dette den største katastrofen i sitt slag under okkupasjonen av Norge. Filipstadeksplosjonen ble offisielt omtalt som en ulykke, selv om sabotasje ikke kan utelukkes.

Eksplosjonen

Filipstadeksplosjonen inntraff klokken 14.45 søndag 19. desember 1943 mens det pågikk lossing av ammunisjon fra D/S «Selma», som kom fra Danmark. Utover ettermiddagen eksploderte mer enn ett tonn ammunisjon og militært sprengstoff, og anrettet store ødeleggelser. 60 dekar av Filipstadområdet ble fullstendig rasert som følge av eksplosjoner og branner. Den voldsomme storbrannen spredte seg fra havneområdet til bebyggelse ved Skillebekk og Framnes, og 405 bygninger ble ødelagt. Helt inn i Nordmarka merket man eksplosjonen, da vindusrutene på Skjennungstua ble knust. Etter eksplosjonene ble «Selma» slept fra kai for at resten av ammunisjonen skulle losses over i et annet skip, men en ny eksplosjon inntraff den 11. januar 1944. «Selma» sank kort tid etterpå ved Hellviksflua mellom Nesoddlandet og Bygdøy.

Årsaker

Filipstadeksplosjonen ble offisielt presentert som en ulykke, selv om sabotasje ikke kan utelukkes. Dette kan ha skjedd mens skipet lå til kai i Oslo, eller skyldtes at et tidsinnstilt sprenglegeme var blitt anbrakt i en eller flere av ammunisjonskassene før «Selma» ankom Norge. Ingen tok imidlertid på seg ansvaret for en eventuell sabotasje, kanskje på grunn av de store skadene som eksplosjonen forårsaket. Det ble heller ikke iverksatt represalier fra tyskerne, muligens fordi det også forelå mistanke om sabotasje i egne rekker.

Tap

Det samlede skadebeløpet etter eksplosjonen ble beregnet til 30 millioner kroner i datidens pengeverdi. I alt 45 nordmenn, hvorav 5 brannfolk, ble drept som følge av eksplosjonen og brannene, og 400 såret. Tallet på drepte tyskere var trolig cirka 75.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg