Vestfos Cellulosefabrik
Arbeidere ved Vestfos Cellulosefabrik, foto antakelig fra 1920- eller 1930-tallet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Vestfos Cellulosefabrik
Vestfos Cellulosefabrik fotografert i 1950-åra.
Av /Eiker arkivs bildebase.
Lisens: CC BY SA 2.0

Vestfos Cellulosefabrik var en norsk treforedlingsbedrift i Vestfossen i Øvre Eiker, grunnlagt i 1886 som cellulosefabrikk, fra 1912 også papirfabrikk. Fabrikken produserte bleket sulfitt, cellulose og finere papir. Driften ble nedlagt i 1970.

Bakgrunn

26. mars 1886 ble Vestfos Cellulosefabriks konstituerende generalforsamling avholdt. De sentrale aktørene bak bedriften var Wilhelm Melhuus fra Drammen og Anton Løvstad, opprinnelig fra Østfold. Melhuus var forretningsmannen og fungerte som direktør fra begynnelsen av, mens ingeniøren Løvstad besatte den tekniske kompetansen. Melhuus var en kjent forretningsmann fra Drammen som hadde ansvaret for Krogstad Spigerfabrik og var for eksempel en av investorene i Embretsfos Træsliberi på Modum. Det var Melhuus' kontaktnettverk i Kristiania som ga den nødvendige kapitalen til Vestfos Cellulosefabrik. Løvstad hadde sannsynligvis arbeidet ved Blaafarveværket på Modum tidligere, men flyttet hjem til Østfold og Sarpsborg for å tilegne seg kompetansen innen sulfittcellulose.

Byggingen av fabrikken ble igangsatt før generalforsamlingen ble avholdt i Kristiania, og det ble utført prøveproduksjon allerede i 1886. Metoden ingeniør Løvstad sverget til, viste seg derimot å være mislykket. Etter fem år ble fabrikken tvunget til å kjøpe en patent som Bøhnsdalen Cellulosefabrik hadde utviklet.

Utvidelse

Fra 1895 utvidet fabrikken sine interesser betraktelig. Den kjøpte blant annet opp to tresliperier, et møllebruk og et sagbruk i nærområdet i perioden 1895–1906. Dette medførte at fabrikken eide fossen og eiendommene rundt. Etter 1910 begynte Vestfos Cellulose med papirproduksjon, noe som gjorde bedriften til en kombinert papirfabrikk. I 1915 produserte Vestfos Cellulose 15 000 tonn cellulose og 7000 tonn papir. Samme år hadde fabrikken en arbeidsstyrke på rundt 320 arbeidere fordelt på cellulose- og papirfabrikken.

Mellomkrigstid og andre verdenskrig

Mellomkrigstiden bød på store problemer for en samlet treforedlingsindustri, inkludert Vestfos Cellulosefabrik. Etter et kraftig fall i eksportprisene og et påfølgende lønnskutt på 15 prosent, ble det i 1931 avholdt en streik som varte i hele 25 uker.

Etter den tyske invasjonen under andre verdenskrig ble cellulosefabrikken inkludert i den tyske krigsøkonomien. Det ble nå produsert papir for det danske og tyske markedet. Under krigen gikk Vestfos Cellulosefabrik relativt bra med 80 prosent av førkrigsproduksjonen i 1942, og 60 prosent i perioden 1943–1945.

Konkurs

Etter flere år med driftsunderskudd ble selskapet slått konkurs i 1967, men driften ble ført videre av Greaker Cellulosefabrik til 1970, da virksomheten ble innstilt. Ved konkursen hadde bedriften 313 ansatte, og ved nedleggelsen mistet 230 arbeidet.

Nedleggelsen av Vestfos vakte stor oppsikt og sterk debatt, og førte til at flere kjente, radikale skuespillere i 1971 skrev og satte opp teaterstykket Svartkatten med bakgrunn i denne saken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skeie, Jon: Fra splittet storbygd til kommunalt fellesskap. Øvre Eikers historie, del 1 og del 2. Utgitt i 2015 og 2016.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg