Forråtnelse er kjemisk nedbrytning av døde dyre- og planteorganismer og forårsakes hovedsakelig av mikroorganismer, men til en viss grad også av organismens egne enzymer. Spesielt betegner forråtnelse den bakterielle nedbrytning av nitrogenholdig biologisk materiale, og da i første rekke proteiner. Under slik nedbrytning dannes lavmolekylære, illeluktende stoffskifteprodukter.
Forråtnelsesbakterier forekommer overalt i naturen, og mange arter lever normalt i tarmen hos dyr og mennesker. Etter døden begynner forråtnelsen derfor først i tarmene. Herfra brer særlig hydrogensulfid seg hurtig og danner en grønnlig forbindelse med blodets hemoglobin. Grønnfarging av huden på buken er et absolutt sikkert dødstegn.
Ved bakterienedbrytningen av karbohydrater og fett dannes ikke de samme stoffskifteproduktene, og det er først når proteinene i for eksempel et kadaver, et næringsmiddel eller i vår egen tarm blir angrepet og omsatt av forråtnelsesbakterier, for eksempel de aerobe Proteus vulgaris, Escherichia coli (E.coli) og Pseudomonas putrefaciens og de anaerobe Bacteroides putidus, B. putredinis og Clostridium putrefaciens, at man kan si at forråtnelse er i gang.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.