Sefardisk jødedom har noe annerledes versjoner av bønnene, ritualene og tolkingene av den religiøse loven, halakha, enn det som praktiseres av askenasiske jøder. Det er også vanlig å bruke ulike versjoner av lovboken Shulhan Arukh.
Mat, ritualer og andre tradisjoner knyttet til de ulike helligdagene kan være ganske forskjellige. Mens askenaser ikke har lov til å spise ris, bønner eller hummus under pesach, er begge deler tillatt for sefarder. Også mange tradisjoner knyttet til hanukka-festen kan være ulike. Ifølge en gammel sefardisk tradisjon brukte man f. eks. et ekstra lys til å tenne lysene, også det såkalte tjenerlyset, i den åttearmete lysestaken, hanukkia. Dette ekstra lyset ble deretter slukket. Denne skikken praktiseres ikke mange steder i dag.
Sefardene har også en egen vakker musikktradisjon, som får sitt uttrykk gjennom den liturgiske sangen, religiøse sanger brukt i hjemmet, og mer folkelige romanser. Disse er svært forskjellige fra øst-europeisk askenasisk musikk og synges ofte på språket ladino eller jødespansk.
Rundt om i verden, også i Israel, finnes det både askenasiske og sefardiske menigheter, rabbinere og synagoger. De fleste sefardiske jøder har fortsatt å praktisere sin tradisjonelle form for sefardisk jødedom helt frem til i dag, men graden av overholdelse av tradisjonene og ritualene varierer mye, fra en sefardisk form for ultraortodoks praksis til nærmest ikke-praktiserende. Enkelte sefardiske menigheter har også valgt å slutte seg til en av de nyere, opprinnelig askenasiske, retningene (reformjødedom, konservativ jødedom eller rekonstruksjonisme).
Israel har også politiske partier tilpasset de ulike tradisjonene. Partiet Shas ble grunnlagt for å ivareta ultraortokse sefardiske jøders interesser. Grunnet de store forskjellene mellom sefarder og askenaser har Israel to hovedrabbinere, en askenasisk og en sefardisk. Israels femte president, Yitzhak Navon var Israels første sefardiske president (1978–1983). Han nedstammet fra en sefardisk rabbinerfamilie som hadde bodd i Jerusalem i 300 år.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.