Faktaboks

Hrabanus Maurus

Rabanus Maurus, Hrabanus Magnentius

Uttale
hrabˈanus maurus
Født
780
Død
4. februar 856
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Hrabanus Maurus var en tysk benediktinermunk og erkebiskop som uten å være noen original tenker formidlet tidens kunnskap på en måte som ga ham navnet præceptor Germaniæ ('Tysklands lærer').

Maurus var elev av Alkuin i Tours, abbed i Fulda fra 822 til 842 og ble erkebiskop av Mainz i 847. Under hans tid som abbed ble Fulda Tysklands fremste intellektuelle og åndelige sentrum. Som erkebiskop fremmet han lærdom og vitenskap i presteskapet og skrev en håndbok for klerker (De clericorum institutione) og tallrike skriftkommentarer.

Han utga et encyklopedisk verk, med utgangspunkt i Isidor fra Sevilla, De rerum naturis (mer kjent som De universo). Han skrev mange salmer, to av dem gjengitt i Norsk salmebok. Forfatterskapet til den mest kjente av dem, Veni creator Spiritus (Kom, Hellig Ånd med skapermakt) er imidlertid usikkert. Han æres lokalt som helgen; minnedag 4. februar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg