telepati

Telepati er betegnelsen på det at en person får kunnskap om en annen persons tanker eller sjelstilstand uten at den går gjennom noen kjente sansekanaler. Telepati regnes sammen med blant annet clairvoyance (klarsynthet) og prekognisjon («å se inn i fremtiden») som en form for ESP (Extra-Sensational Perception). Det finnes mange fortellinger om mennesker som mener å ha opplevd telepati og lignende, men det finnes ingen vitenskapelige undersøkelser som dokumenterer at ESP faktisk kan finne sted.

Faktaboks

uttale:
telepatˈi
etymologi:

av tele- og -pati

også kjent som:

tankeoverføring

Mange tilfeller av tilsynelatende telepati kan forklares ved tilfeldige sammentreff, ved ubevisst tolkning av signaler i uttrykk og muskelspenninger, eller ved frivillig eller ufrivillig feilrapportering av hendelsesforløp (hukommelsesforskyvninger). Det foreligger også tilfeller hvor en eller annen form for telepati synes å ha funnet sted, uten at man har noen rimelig forklaring.

Det har imidlertid vist seg vanskelig å dokumentere telepati i kontrollerte forsøk. Joseph Banks Rhine (1895–1980) opprettet det første universitetsstudiet i parapsykologi, ved Dune University (USA). Her samlet man empiri, blant annet ved å gjennomføre langtekkelige eksperimenter med forsøkspersoner som satt i hver sine rom – uten kontakt med hverandre. Hvis én forsøksperson for eksempel tenkte hardt på en ball, og en annen spontantegnet en rund form, kunne det forstås som dokumentasjon på at telepati forekommer. Disse forsøkene ga imidlertid ikke noe svar på om ESP kan finne sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg