Triungsvann.

Triungsvann i Bærumsmarka den 8. september 2007.

Bærumsmarka er et skogsområde nord for den bymessige bebyggelsen i Bærum kommune i Akershus fylke. Skogen ligger mellom Lommedalen og Sørkedalen (Heggelielva).

Bærumsmarka utgjør 70 kvadratkilometer med en rekke merkede stier og skiløyper. Høyeste punkt er Tjæregrashøgda på 485 meter over havet. Kolsåstoppen har bratte fjellsider der bergartene kan studeres. Sandviksvassdraget har nedbørsfelt lengst nord i Bærumsmarka og utløp i sør via Isielva, Lomma og Sandvikselva.

Området regnes som en del av Oslomarka og faller omtrent sammen med Bærumskalderaen. Berggrunnen tilhører Oslofeltet og består av basalt og rombeporfyr.

Milebrenning foregikk i forbindelse med jernverksdriften fra midten av 1600-tallet til midten av 1800-tallet. Rester etter en kullmile kalles kølabonn, som gjerne har navn etter milebrenneren, gårdsnavnet eller lokaliteten: Persbonn, Ståvibonn og Grønnebonn, Mikkelsbonn.

Bærumsmarka vernes i dag av Markaloven. I 1985 ble foreningen Bærumsmarkas Venner dannet for å bevare området mot fremtidig utbygging. Bebyggelse blant annet i Lommedalen trenger stadig nærmere Markagrensa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christensen, Trygve: Bærumsmarka, 1988.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg