Eiffeltårnet

Eiffeltårnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.
Tårnkonstruksjonen sett undenfra
Tårnkonstruksjonen sett undenfra
Av /Pixabay.
Eiffeltårnet og Globe Celeste
Eiffeltårnet og Globe Celeste på verdensutstillingen i Paris i 1900 sett fra bredden av Seinen.
Eiffeltårnet og Globe Celeste
Av /Getty Images.

Eiffeltårnet er et metalltårn i Paris som er 330 meter høyt og ble bygget til Verdensutstillingen i 1889. Det var et av bidragene til å markere 100-årsdagen for den franske revolusjonen. Konstruksjonen var ment å være midlertidig og vakte stor motstand, men er siden blitt stående som et symbol for Paris.

Faktaboks

Uttale
ˈeiffeltårnet
Også kjent som
på fransk Tour Eiffel

Eiffeltårnet er en fagverkskonstruksjon i smijern som var epokegjørende for sin tid. Tårnet ble utformet av arkitekten Stephen Sauvestre, men den som er nærmest knyttet til tårnet, er konstruktøren, den kjente franske ingeniøren Alexandre Gustave Eiffel. Han var også ansvarlig for bærekonstruksjonen i Frihetsstatuen i New York, som ble ferdigstilt i 1886.

Beliggenhet

Tårnet ligger på Marsmarken (Champ de Mars) i 7. arrondissement, tett ved Seinens bredd, for enden av det store, aksiale parkområdet mellom elven og Militærakademiet (Ecole militaire). Aksen leder videre over elven frem til Trocaderoplassen på den andre siden.

Konstruksjon

Tårnet ble bygd på bare 21 måneder, relativt billig og med få arbeidere, noe som ble gjort mulig med god planlegging og nye byggemetoder. Med sine 300 meter (324 meter inkludert antennen på toppen) holdt det stillingen som verdens høyeste byggverk inntil det i 1930 ble overgått av Chrysler Building i New York. Høyden ble i mars 2022 øket til 330 meter, da en ny antenne på 6 meter ble montert.

Tårnet har et kvadratisk «fotavtrykk» på 125 x 125 meter på bakkenivå, målt mellom hjørnene på de 4 «bena» som konstruksjonen består av. Tårnet har 3 «etasjer» som publikum kan besøke, enten til fots via trapper eller med heiser. Nivå 1 ligger 57 meter over bakken, nivå 2 ligger 115 meter over bakken, og plattformen nær toppen ligger hele 276 meter oppe.

Turistattraksjon

Eiffeltårnet står stadig som en av Paris' største turistattraksjoner, i tillegg til at det tjener som meteorologisk stasjon og radio- og TV-sender. Det har dannet midtpunkt for en rekke arrangementer, blant annet to verdensutstillinger. I 1986 ble det installert innvendig flomlys i konstruksjonen. Tårnets hundreårsjubileum i juni 1989 ble markert med en storslått feiring og en rekke forskjellige arrangementer, avsluttet med et stort fyrverkeri.

I dag besøkes tårnet av mer enn 7 millioner mennesker årlig. Hver kveld etter mørkets frembrudd kan man oppleve et spektakulært lysshow som samler et stort publikum på bakkenivå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mathias Myklebust

Tårnets høyde økte med 6 meter i mars 2022.

ref: https://www.reuters.com/world/europe/eiffel-tower-grows-six-metres-after-new-antenna-attached-2022-03-15/

svarte Guro Djupvik

Hei, Mathias!
Tusen takk for informasjon, artikkelen blir justert.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg