Faktaboks

Georg Agricola

Georgius Agricola

Georg Bauer

Uttale
agrˈicola
Født
24. mars 1494, Clauchau, Sachsen
Død
21. november 1555, Chemnitz, Sachsen

Georg Agricola. Utsnitt av et samtidig kobberstikk.

.
Lisens: fri

Georg Agricola, tysk vitenskapsmann og lege. Han var den første som prøvde å innordne mineralene og bergartene i et bestemt system, og fra ham stammer en hel del av de nå brukte navn på mineraler og ertser. Betydningsfulle var også hans metallurgiske arbeider. Han beskrev malmrøstingen, lærte hvordan man under denne kunne samle opp svovelet, og oppfant metoden for å dra sølv ut av kobber ved hjelp av bly.

Ved siden av Paracelsus regnes Agricola, med beskrivelsen av «bergtæring» hos gruvearbeiderne i Joachimsthal, som far til den moderne yrkesmedisin. Denne dødelige sykdommen Agricola beskriver hos gruvearbeidere er trolig den første omtalen av radon-betinget lungekreft hos mennesket.

Utdannelse

Agricola var først rektor i Zwickau, studerte deretter medisin og praktiserte som lege i Joachimsthal og Chemnitz, hvor han døde som borgermester og stadsfysikus. Her studerte han også bergvitenskap.

Utgivelser

Hans hovedverker er Bermannus, sive de re metallica dialogus (ca. 1530), De ortu et causis subterraneorum (1546) og De re metallica libri XII (1556). Hans metallurgiske skrifter er samlet i De natura fossilium (1657).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg