Faktaboks

George Washington
Uttale
wˈåʃiŋtən
Født
22. februar 1732, Virginia, USA
Død
14. desember 1799, Virginia, USA
Levetid - kommentar
født 11. februar etter den julianske kalenderen
George Washington
George Washington var USAs første president.
Av /Clark Art Institute.
George Washington
George Washington
Av .

George Washington var en nordamerikansk offiser, politiker og plantasjeeier fra Virginia. Washington var i perioden 1789–1797 USAs første president.

Bakgrunn

Washington vokste opp på en gård i Virginia og fikk ingen høyere utdannelse. Som offiser utmerket han seg i krigen mot Frankrike i perioden 1754–1758, og ble deretter sjef for militsen i Virginia. Han deltok i opposisjonen mot Storbritannia og ble i 1774 medlem av den første kontinentalkongressen i Philadelphia.

I 1775 valgte kongressen i Philadelphia Washington til militær øverstkommanderende. Under stor motgang klarte han å bygge opp og lede den amerikanske hæren i de følgende årenes uavhengighetskrig mot Storbritannia. Da freden var sluttet i 1783, la han overkommandoen i kongressens hender og trakk seg tilbake til sitt gods Mount Vernon.

Politisk karriere

I 1787 ble Washington valgt som representant til den grunnlovgivende forsamlingen i Philadelphia, ble formann for denne, og spilte en fremtredende rolle i arbeidet for en sterkere føderal myndighet.

I 1789 ble han valgt til USAs første president, og ble gjenvalgt i 1792. Som president førte han en forsiktig nøytralitetspolitikk og arbeidet for et godt forhold til Storbritannia. Hans linje om nøytralitet overfor de europeiske stormaktene ble retningsgivende for USAs utenrikspolitikk i over hundre år. I 1796 avslo han å stille til valg for en tredje periode.

George Washington var en sterk personlighet og øvde en modererende og samlende innflytelse på USAs politiske liv i nasjonens første vanskelige år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brookhiser, Richard: Founding father : Rediscovering George Washington, 1996
  • Flexner, James Thomas: George Washington, 1965–1972, 4 bind.
  • Freeman, Douglas Southall: George Washington : A Biography, 1948–1957, 7 bind.
  • Smith, Richard Norton: Patriarch : George Washington and the New American Nation, 1993

Faktaboks

George Washington

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg