Den gamle ferdselsveien (Oldtidsveien) over Gjelleråsen brukes i dag som turvei.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gjelleråsen er en tettbebyggelse på et høydedrag mellom Groruddalen og Nitelvas dalføre. Åsen ligger i Oslo, Lillestrøm og Nittedal kommuner; høyeste punkt er i Skedsmo på 324 meter over havet. På Gjelleråsen ligger Ringnes bryggerier, Diplom-Is, Arcus og Würth Norge.

Gjennom et skar i nordvest har ferdselsveien til Oslo gått fra de eldste tider. Langs veien finnes gravrøyser fra bronse- til jernalderen og skanser fra Den store nordiske krig på 1700-tallet. Nord for skaret ligger Gjelleråskrysset, der riksvei 4 (Oslo–Gjøvik) møter riksvei 22 til Lillestrøm og Fetsund–Halden. Gjennom Djupdalen sør for Gjelleråsen går E6 nordøstover fra Oslo.

Navn

Navnet er ikke sikkert forklart, men det kan ha sammenheng med Gjóleið, som til omkring 1400 var navn på Skedsmo vest for Leira. Navnet kommer antakelig av gjól, 'gjel, innhugg i terrenget'. Kan også komme av verbet gjalla, 'lyde', her om 'ekko'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg