Faktaboks

Hans-Georg Gadamer
Uttale
gˈadamer
Født
11. februar 1900, Marburg, Det tyske keiserrike
Død
13. mars 2002, Heidelberg, Tyskland
Hans-Georg Gadamer
Hans-Georg Gadamer var den fremste representant for hermeneutikken. Foto fra hans kontor på University of Heidelberg, i 2000.
Hans-Georg Gadamer
Av /SCANPIX.

Hans-Georg Gadamer var en tysk filosof som spesielt er kjent for sine sentrale bidrag innen hermeneutikk. Hans hovedverk er Wahrheit und Methode (1960).

Bakgrunn

Gadamer studerte blant annet filosofi, historie og klassisk filologi i Marburg og München. Han var professor blant annet i Leipzig i 1938–1947, og fra 1949 i Heidelberg.

Filosofi

Gjennom sin «filosofiske hermeneutikk», som opptar i seg impulser fra Wilhelm Dilthey, Edmund Husserl og Martin Heidegger, var Gadamer tidens fremste representant for hermeneutikken. Den hermeneutiske metode er ifølge Gadamer den eneste adekvate metode i humanistiske disipliner hvor empiriske og naturvitenskapelige metoder er uegnet.

En betingelse for erkjennelse av sannhet på slike områder er en forutgående forståelse av overleveringen eller tradisjonen. Forståelse av tekst, tale eller handlinger begynner aldri på bar bakke, utgår aldri fra et kunnskaps- og forståelsesmessig nullpunkt. Vi har alle vår individuelle, nasjonale og kulturelle arv og bakgrunn som bestemmer den «horisont» hermeneutikerne taler om: vår intellektuelle synsvidde og synsrand. Men både «horisonten» og situasjonen vil stadig endres fordi de hele tiden står i interaksjon og samspill med hverandre gjennom vår interaksjon med hverandre i situasjoner som selv er resultat av forutgående interaksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dostal, Robert J., red.: The Cambridge companion to Gadamer, 2002
  • Gadamer, Hans-Georg: Gadamer in conversation: Reflections and commentary, edited and translated by Richard E. Palmer, 2001
  • Grondin, Jean: Hans-Georg Gadamer: A biography, 2003

Kommentarer (2)

skrev Emma Nesvåg

Hei, Jeg skriver en hjemmeeksamen om Hans-Georg Gadamer. Er det mulig å få bruke dette fine bildet av ham som illustrasjon i oppgaven?

Vennlig hilsen Emma

svarte Gunn Hild Lem

Hei, beklager sent svar. Nei, når det står Begrenset gjenbruk betyr det at vi har kjøpt lisens for å bruke bildet på våre nettsider og har ikke lov til å dele denne. Vennlig hilsen Gunn Hild Lem, redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg